Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διπλή καταστροφή, για ιδιωτικό μουσείο

"Τρώει" άλσος - δημόσιο χώρο και αρχαιότητες το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,στο Αλσος Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης,κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΚΚΕΛέων Αυδής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει: "Το άλσος του Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης κηρύχτηκε διατηρητέο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,με την πράξη 5/12.3.67 του ΚΑΣ. Αλλά το 1993 παραχωρήθηκε με το Ν. 2145 στο Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.Η ρύθμιση αυτή, με την οποία καταργείται κοινόχρηστος χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής βλάστησης και παραχωρείται σε ιδιωτικό νομικό πρόσωπο για τη δημιουργία μουσείου κατά την κρίση και κατά τις επιλογές των προσώπων που διοικούν το Ιδρυμα,διατηρήθηκε από τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.Το 1995, παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εκ μέρους κατοίκων της Αθήνας και μαζικών οργανώσεων, εκδόθηκε και άδεια οικοδομής, χωρίς μάλιστα να υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη. Το άλσος αποψιλώθηκε αμέσως, ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο γεγονός".

Στην ερώτηση επισημαίνεται το γεγονός ότι "κατά την έναρξη εργασιών εκσκαφής το καλοκαίρι του 1996 βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα,των οποίων συνεχίζεται η αποκάλυψη και έρευνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ετσι, η συνέχιση των εργασιών του Μουσείου Γουλανδρή θα προκαλέσει και καταστροφή αρχαιολογικού χώρου".

Ο Λέων Αυδής ρωτά τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ "πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που προέκυψε και αν θα εμμείνουν στην παραχώρηση του πρώην άλσους Αγίου Νικολάου και στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ