Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε συναινούμε

Του Γιάννη Στρατηγού, γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ, στελέχους της ΔΕ

- Απεργία σήμερα, γιατί και πώς για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση;

- Απεργούμε, γιατί δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στο οικονομικό, όπου καλούμαστε να ζήσουμε άλλο ένα χρόνο στη λιτότητα, σε αντίθεση με τα προνόμια των μεγάλων. Η παρατεταμένη λιτότητα έχει, ήδη, φέρει αρκετούς στα όρια της εξαθλίωσης, αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε χάσει το 25% του εισοδήματος, που θα έπρεπε να έχουμε, μόνο και μόνο αν παίρναμε αυξήσεις τόσες που να συμβαδίζουν με την άνοδο του τιμαρίθμου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ το όριο φτώχειας είναι στις 400.000 δρχ., ένας εργάτης στους ΟΤΑ ξεκινά με πρώτο μεικτό μισθό τις 164.000 δρχ. Κατά μέσο όρο έχουμε υπολογίσει ότι σε κάθε οικογένεια δεν μπαίνει παραπάνω από 1,5 μισθός. Καταλαβαίνετε τη διαφορά.

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, έρχεται η κυβέρνηση με την πρότασή της για το μισθολόγιο. Είναι υποκρισία. Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες, όταν ο Παπαντωνίου δηλώνει πως το κομμάτι των εισοδημάτων είναι 8%, αφού το 3,3% είναι διορθωτικό ποσό για την περσινή απώλεια, 2% προκύπτει αναγκαστικά από την ωρίμανση των μισθών, ενώ ένα ακόμα 3% προκύπτει ως επιβάρυνση από τη μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας και την έμμεση φορολογία. Με πρόβλεψη για 6% τιμάριθμο το '97, φαίνεται ότι όποιες αυξήσεις στους αριθμούς είναι αέρας κοπανιστός. Καμιά αύξηση δε θα υπάρχει. Μόνο παραπέρα μείωση. Σε μας, μάλιστα, όπου το 52% των εργαζομένων είναι του κλάδου ΥΕ και φτάνουν στο 85% μαζί με τους ΔΕ, δηλαδή χαμηλόμισθοι, τα πράγματα είναι τραγικά.

- Απεργείτε σήμερα. Λύνεται το πρόβλημα;

- Γεγονός είναι ότι η μια μέρα απεργία είναι λίγη, μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Γι' αυτό από τις 31/10 η παράταξή μας είχε θέσει ζητήματα και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας και, παρότι ετοιμάζαμε τον κλάδο για κινητοποιήσεις, απόφαση για κάτι περισσότερο δεν πάρθηκε, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που ταυτίστηκαν με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, για αναμονή, για αιτήματα μόνο για το μισθολόγιο και τιμαριθμοποίηση της κλίμακας, χωρίς κάλυψη απωλειών στο 30% και χωρίς ΑΤΑ. Ομως, πρέπει να το πούμε ξανά: Αυτή η απεργία μπορεί να γίνει η αρχή για τη συνέχεια που δεν μπορεί να μην υπάρξει. Βρυξέλλες και κυβέρνηση μας λένε ότι πρέπει να θυσιαστούμε κι άλλο για την περίφημη σύγκλιση. Εμείς λέμε ότι δε δίνουμε δεκάρα για τη δική τους σύγκλιση. Δε βγάζουμε στο σφυρί δικαιώματα, που ματώσαμε για να τα κατακτήσουμε. Συμμετέχουμε, λοιπόν, δυναμικά στην απεργία σήμερα και παλεύουμε, ταυτόχρονα, για τη συνέχεια.

- Πόσο άσχετη είναι η πίεση στα εισοδήματα των εργαζομένων, με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;

- Καθόλου άσχετη. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ, η άσκηση μιας πολιτικής που εκπορεύεται απευθείας από τα διεθνή μονοπωλιακά κέντρα, στα οποία υποτάσσει τους νόμους της η κυβέρνηση και θέλει να μετατρέψει τους ΟΤΑ σε φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει άμεση αντανάκλαση στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και ως εργαζόμενους, που δεν πληρώνονται, και ως καταναλωτές, που πληρώνουν όλο και πιο ακριβές υπηρεσίες. Γι' αυτό και το μέτωπό μας δε στρέφεται μόνο στην κατεύθυνση διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων, αλλά και υπεράσπισης του λαϊκού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ. Να μη μετατρέπονται, δηλαδή, σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τσέπη του εργαζόμενου.

Επιμένουμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί για το λαό, με αναβαθμισμένους τους εργαζόμενους σ' αυτήν, με καλές και φτηνές υπηρεσίες.Καθώς η κυβέρνηση έχει χαράξει το δρόμο της στο πλευρό του κεφαλαίου, εμείς πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας, κόντρα σε μια τέτοιου είδους συναίνεση.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ