Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Απεργία - δείγμα αποφασιστικότητας

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι χτες, πρώτη μέρα της απεργίας η συμμετοχή κυμάνθηκε από 60% μέχρι 80%

Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον κλάδο και το σύνολο των εργαζομένων έδωσαν χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Τα ποσοστά συμμετοχής στους περισσότερους συλλόγους της χώρας κυμάνθηκαν σύμφωνα με τη ΔΟΕ από 60% έως 80%. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συλλόγων Πάρου (78%), Αμφιλοχίας (76%), Κω - Νισύρου (74%), Ζακύνθου (67%), Κέρκυρας (65%), Καβάλας (64%), Κιλκίς (59%), Μεσολογγίου (55%), Εορδαίας (66%). Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ επισημαίνει τη μεγάλη συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας των δασκάλων και νηπιαγωγών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. "Είναι σαφές, τονίζει, ότι η επιτυχία της αγωνιστικής κινητοποίησης υποδηλώνει και σηματοδοτεί την απόφαση 50.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των κυρίαρχων οικονομικών, θεσμικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων". Η απεργία ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ στις 3 Δεκέμβρη θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων, για να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του κλάδου.

Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και αδιόριστοι συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας. Το ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωποι των συλλόγων συναντήθηκαν με τον Γερ. Αρσένη, ο οποίος φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του, λέγοντας ότι το νέο μισθολόγιο "θα πρέπει οπωσδήποτε να ενέχει αυξήσεις, περισσότερες από αυτές που θα προέκυπταν αν δεν είχαμε το μισθολόγιο και θα ίσχυε απλώς μια εισοδηματική πολιτική συν το διορθωτικό. Αρα, οι αρχικές προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, κατά κάποιο τρόπο να τροποποιηθούν, για να καλύψουν αυτές τις ελάχιστες ανάγκες". Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μετά προς το Γενικό Λογιστήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό παλεύουν για σχολείο δημοκρατικό", "Δώστε λεφτά για την παιδεία", "Κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα" κ.ά. "Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν μια πρώτη καλή απάντηση στον φορομπηχτικό αντικοινωνικό και αντιεισοδηματικό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση", δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης, εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού Παιδείας, τόνισε ότι δε δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κλάδου, ενώ για το θέμα των μισθών δήλωσε την πρόθεσή του επιδιώξει να βρεθούν λύσεις στο πλαίσιο, όμως, πάντα της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπει περικοπή των δαπανών για την παιδεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο 65 - 70% έφτασε η συμμετοχή των δασκάλων της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι δάσκαλοι μαζί με τους αδιόριστους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Καμάρα και πορεία στο κέντρο της πόλης. Με κυρίαρχο σύνθημα "οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ