Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε λίγο θα πουν κι "ευχαριστώ"

Προϋπολογισμό που δεν αρκεί ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του 1997 ψήφισε κατά πλειοψηφία - υποτασσόμενο στις κυβερνητικές εντολές - το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς. Ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε για το 1997, έχει γραμμένα κονδύλια 118 εκατομμυρίων δραχμών. Τα ίδια κονδύλια είχε και ο προϋπολογισμός του 1996. Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν αρκούν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του 1997, καθώς και μόνο από την άνοδο του πληθωρισμού τα έξοδα του '97 θα είναι περισσότερα. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, της υποταγής της πλειοψηφίας στην κυβερνητική εντολή για πάγωμα των κονδυλίων, η διευρυμένη ΝΑ εμφανίζεται να παίζει διακοσμητικό ρόλο και αντί να διεκδικεί πόρους και αρμοδιότητες, να παρακαλάει την κυβέρνηση να πάρει χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγελαφική, καθώς την ίδια ώρα που με την απόφαση δηλώνεται με κάθε τρόπο η υποταγή στην κυβερνητική πολιτική, στη συνεδρίαση όλοι οι σύμβουλοι αντέδρασαν έντονα για τον προϋπολογισμό, ενώ ο πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ Ευάγγελος Κουλουμπής χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ξεφτίλα!Κανένας σύμβουλος της πλειοψηφίας όμως δεν είπε κουβέντα για διεκδικητικές ενέργειες, όπως πρότεινε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ).

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι με τον ακρωτηριασμένο προϋπολογισμό του 1997 επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποταγή και υποβάθμιση του θεσμού της ΝΑ.

"Δε δίνονται πόροι και αρμοδιότητες στη ΝΑ, γιατί η κυβέρνηση θέλει να κάνει κουμάντο. Εμείς προτείναμε να διεκδικήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένους πόρους για αναπτυξιακή παρέμβαση προς όφελος του λαού. Ο προϋπολογισμός για το 1997 είναι ακρωτηριασμένος και αυτό λόγω των μέτρων της κυβέρνησης που προσπαθεί να πιάσει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Από τα μέτρα αυτά όμως πλήττονται οι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι έχουν αμύθητα κέρδη", επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο τελικά αρκέστηκε σε σύνταξη επιστολής προς τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τον ευτελισμό του θεσμού και ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί την παραπέρα υποβάθμισή του και γελοιοποίησή του. Στην επιστολή επίσης τονίζεται ότι ο θεσμός υπονομεύτηκε σε σημείο που οι Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να εμφανίζονται ως διακοσμητικά όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ