Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιτότητα και στην αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ

Μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα μετακυλιστεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Καταγγελία των μη κυβερνητικών οργανώσεων για "πέταμα" των αιτημάτων τους

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες (26.11.1996) των μη κυβερνητικών οργανώσεων υποστήριξης των φορέων και των ασθενών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ για περιορισμούς στο κοκτέιλ των νέων φαρμάκων, ήρθε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιβεβαιώσει ότι και στην αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ η κυβέρνηση διέπεται απ' τη λογική της λιτότητας. Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων με αφορμή την 1η Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αν και διαβεβαίωσε τρις ότι η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων θα είναι εντελώς δωρεάν εντούτοις άλλες δυο φορές είπε ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών θα κληθούν και τα ταμεία να καταβάλουν μέρος αυτής της δαπάνης. Και το "αβάσταχτο βάρος" για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι - κατά τον Κ. Γείτονα - πέντε εκατομμύρια ανά ασθενή το χρόνο, ενώ η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε εφτά δισ. δραχμές.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνται δωρεάν αλλά οι ασθενείς του ΕΪΤΖ δεν είναι απαλλαγμένοι από κάθε φαρμακευτική δαπάνη. Συμμετέχουν με 10% στις δαπάνες των άλλων φαρμάκων.

Αναφερόμενος στο νέο κοκτέιλ φαρμάκων - που οι επιστήμονες κρίνουν θετική τη χορήγησή του - ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα συνεχιστεί η δωρεάν χορήγησή τους σε όσους δίνεται μέχρι τώρα - οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν 250 ασθενείς - και θα γίνει, όπως είπε ο υπουργός, επέκτασή του και σε "άλλες κατηγορίες ασθενών κατόπιν αξιολογήσεως".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίοι έθεσαν το ερώτημα για το τι θα γίνει με τη μονάδα στη "Σωτηρία" που εκκρεμεί απ' το 1994 και ζήτησαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας. Ηρθε όμως ψυχρή η απάντηση του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη: Η μονάδα, είπε, εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει. Αλλά, πρόσθεσε, με τη χορήγηση του νέου κοκτέιλ φαρμάκων, ορισμένοι ασθενείς έγιναν περιπατητικοί και έτσι απελευθερώνονται κρεβάτια. "Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες", είπε ο υφυπουργός.

Ο Κ. Γείτονας προσπάθησε να διορθώσει τον Θ. Κοτσώνη δηλώνοντας ότι "υπάρχει δέσμευση για τη μονάδα και ότι θα δημοπρατηθεί".

Η απάντηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν άμεση. Σε κοινή καταγγελία τους η ACT - UP, η ΕΛΠΙΔΑ, το Κέντρο Ζωής και AIDS - Ευαισθητοποίηση τονίζουν: "Πάλι και σήμερα (σ.σ. χτες) εμείς οι εθελοντές γίναμε τηλεθεατές του τηλεοπτικού σόου του ΚΕΕΛ με τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πάλι ακούσαμε επιτεύγματα! Πάλι πετάχτηκαν τα αιτήματά μας". Και η ανακοίνωσή τους καταλήγει: "Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του υπουργού που στα πιεστικά μας αιτήματα για φάρμακα, νοσηλεία και οργάνωση ενιαίας πολιτικής απέναντι στο ΕΪΤΖ, δεν έδωσε και πάλι απάντηση".

Χτες και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι το οδοντιατρείο στη Βίλα Δρακοπούλου για τους ασθενείς απ' τον ιό του ΕΪΤΖ θα ξεκινήσει τελικά τη λειτουργία του απ' την προσεχή Δευτέρα με έναν, τελικά, γιατρό αποσπασμένο κι αυτόν απ' τον Ερυθρό Σταυρό.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη σωστή πολιτική και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ασθενών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ, καθηγητής Ιω. Στρατηγός.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το τελευταίο τρίμηνο του Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 1996 προστέθηκαν 36 νέα κρούσματα ΕΪΤΖ στη χώρα μας (35 έφηβοι και ενήλικες και ένα αγόρι κάτω των 12 χρόνων που μολύνθηκε απ' τη μητέρα του). Απ' το 1994 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.421 κρούσματα και έχουν δηλωθεί 726 θάνατοι.

  • Την Κυριακή το πρωί οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στο υπουργείο Υγείας.
  • Το βράδυ της Κυριακής, ώρα 8.30 μ.μ., το ΚΕΕΛ οργανώνει συναυλία ευαισθητοποίησης με μουσική και τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, στο κολέγιο Αθήνας. Συμμετέχει η Ορχήστρα των Χρωμάτων και θα τραγουδήσουν ο Λ. Μαχαιρίτσας και ο Κ. Θωμαϊδης.
  • Την Κυριακή και ώρα 11π.μ. - 1μ.μ. δεκαπέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αττική και αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα θα οργανώσουν κοινή ραδιοφωνική εκπομπή για την Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ