Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυπαίνει αλλά έχει "πλάτες"

Οι πηγές της Τούμπας, από τις οποίες υδρεύονται δεκάδες χωριά στο Νομό Ιωαννίνων, μολύνονται από τη λειτουργία εργοστασίου εμποτισμού ξυλείας στην Κοινότητα Περιβολέων. Παρ' όλα αυτά, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής, με την οποία η εταιρία ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του νομάρχη που ανακαλούσε την άδεια της λειτουργίας του επίμαχου εργοστασίου, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Β. Αραβαντινός,πρότεινε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής,εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες και διατύπωσε πολλά ερωτηματικά.

Από τη λειτουργία του εργοστασίου ξυλείας επιβαρύνεται το περιβάλλον και κυρίως ο υδροφόρος ορίζοντας. Το εργοστάσιο αυτό έχει αντικείμενο εργασίας τον εμποτισμό με κρεοζόλες σε στύλους που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.

Η χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ήταν πολύ έντονη, καθώς ο πρόεδρος του Ε Τμήματος, Μ. Δεκλερής, υπέβαλε πάρα πολλές ερωτήσεις στους διάδικους και άφησε να εννοηθεί πως θα αναζητήσει ευθύνες από τους υπεύθυνους του Γενικού Χημείου του Κράτους και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς που δε συμμορφώθηκαν με προδικαστική απόφαση του ΣτΕ για εξάμηνη διενέργεια ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του επίμαχου εργοστασίου.

Επίσης, από τη χτεσινή συζήτηση φάνηκε ότι ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ θα διατάξει νέα περιβαλλοντική έρευνα από άλλο φορέα, προτού εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Συνήγορος της βιομηχανίας ξυλείας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλος,ο οποίος ήταν ο μοναδικός που ισχυρίστηκε ότι δεν προξενείται ρύπανση, ενώ οι συνήγοροι των 50 κοινοτήτων της περιοχής και του δημοσίου (υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ) υποστήριξαν ότι επιβαρύνονται, όχι μόνο τα νερά, αλλά ακόμη και ο ατμοσφαιρικός αέρας της γύρω περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ