Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οδηγούν στη "χρεοκοπία" την κεντρική λαχαναγορά

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, 70 από τα 280 καταστήματα που βρίσκονται στο χώρο οδεύουν στη χρεοκοπία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων μόνο στην Αθήνα το 80% των αγροτικών προϊόντων διακινείται εκτός της Λαχαναγοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή στην πρωτεύουσα να ξεπερνάει τα 400 δισ. δραχμές και σ' όλη τη χώρα το 1 τρισ. Στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης το ποσοστό των προϊόντων που διακινούνται έξω από αυτήν κυμαίνεται από 30 - 35%, πολλοί έμποροι όμως πιστεύουν ότι οδηγούνται σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Αθήνας.

Ακριβώς αυτό το υποτονικό κλίμα και την έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου η Λαχαναγορά να επιτελέσει το ρόλο της, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό,που περιόδευσε στους χώρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Κ. Λεβέντης,εκπρόσωπος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης".

Ο Γ. Κατσαρός περιόδευσε στα μαγαζιά, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και τους εκπροσώπους τους, καθώς και με τη διοίκηση της Λαχαναγοράς. "Φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική επιλογή να χρεοκοπήσει η Λαχαναγορά και να περάσει το εμπόριο των οπωροκηπευτικών στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Ο Γ. Κατσαρός τόνισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβιώσει η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Πρώτα, να στηριχτεί ο Οργανισμός της Λαχαναγοράς και, δεύτερο, να μπει φραγμός στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων. Για να αντεπεξέλθει η Λαχαναγορά στον ανταγωνισμό πρέπει να φτιάξουν συνεταιρισμούς με στήριξη της πολιτείας και με συγκεκριμένα κίνητρα για τη δημιουργία τους. Η πολιτεία, συμπλήρωσε ο Γ. Κατσαρός, δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, εγκλωβισμένη στη λογική της ΕΕ, η οποία βοηθά την ανάπτυξη των πολυεθνικών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της Λαχαναγοράς.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εμπόρων, Γ. Τσάιτσος,"το κράτος μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει να διακινούνται όλα τα προϊόντα από τους χώρους της Λαχαναγοράς, έτσι που θα λυνόταν και το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής που υπάρχει αυτή τη στιγμή". Πρόσθεσε ότι το κράτος επίσης θα μπορούσε να λύσει και προβλήματα που έχουν σχέση με την τυποποίηση και την ορθότερη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ώστε οι παραγωγοί να μη χάνουν αλλά και οι εργαζόμενοι και οι έμποροι στη Λαχαναγορά να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ανεκτό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία της Λαχαναγοράς αποτελούν τα διάφορα γραφειοκρατικά γρανάζια που υφίστανται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, αν και ο Οργανισμός της Κεντρικής Λαχαναγοράς έχει αποθεματικό 1 δισ. δραχμές, δεν προχωράει η αξιοποίηση αυτού του ποσού για τη δημιουργία απόλυτα αναγκαίου εξοπλισμού, όπως ψυγεία, συσκευαστήριο, διαλογητήρια, ιατρείο κλπ.

ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ