Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δηλώνουν ιδιοκτήτες και περιφράζουν την αλάνα της Τούμπας!

Κάποιοι που εμφανίστηκαν πρόσφατα επιδιώκουν ή να εκμεταλλευτούν τον χώρο ως οικόπεδα, ή να εισπράξουν παχυλές αποζημιώσεις

Αρχισαν την περίφραξη της αλάνας της Τούμπας με σκοπό να την οικοπεδοποιήσουν οι "ουρανοκατέβατοι" - όπως τους χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση που είχε δεσμευτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για να κατασκευαστεί Πολιτιστικό Κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι πράσινου και αναψυχής.

Προχτές το πρωί οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες, έβαλαν συνεργεία να περιφράξουν το γήπεδο της "Προοδευτικής", όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά της περιοχής. Μόλις τους αντιλήφθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία της αλάνας, καθώς και δεκάδες κάτοικοι, έτρεξαν και σταμάτησαν τη συνέχιση των εργασιών. Από τους πρώτους που βρέθηκαν εκεί ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Αγ. Σαχίνης,ο οποίος με αποφασιστικότητα εμπόδισε το έργο των συνεργείων.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό τους από κυβερνητικά στελέχη (ονόμαζαν συγκεκριμένα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δημοτικό σύμβουλο Μαγκριώτη) τα οποία τους βεβαιώνουν ότι το πρόβλημα της αλάνας λύνεται, ενώ η οικοπεδοποίηση προχωρά. Επίσης, προχτές σχολίαζαν την απουσία όλων αυτών, από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του δήμου, που κατά καιρούς τους διαβεβαίωναν ότι θα βρίσκονταν πάντα στο πλευρό τους. Στην κρίσιμη στιγμή όμως, όταν τα συνεργεία με τη συνοδεία της Αστυνομίας άρχιζαν το έργο τους, αυτοί που στάθηκαν μπροστά εμποδίζοντας την καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα της Τούμπας ήταν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΚ.

Για τα 4,5 από τα 16,5 περίπου στρέμματα της έκτασης της αλάνας της Τούμπας έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, χωρίς όμως να έχει γίνει, λόγω αδράνειας της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω έλλειψης χρημάτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τώρα, οι 14 ιδιοκτήτες του χώρου ζητούν να τους καταβληθούν από το υπουργείο πάνω από 3 δισ. δραχμές για να ματαιώσουν την οικοπεδοποίηση. Μάλιστα το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται τελευταία, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αλάνας. Οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση. Πριν την περίοδο αυτή τα ίχνη τους χάνονται στην ιστορία. Οπως πάντως βεβαιώνουν παλιοί κάτοικοι της Τούμπας, κανένας δεν είχε ακούσει ποτέ για ύπαρξη ιδιοκτητών. Πριν μερικά χρόνια κάποιοι άρχισαν να λένε ότι η περιοχή αυτή είναι δική τους, ότι τάχα την αγόρασαν από έναν Ιταλό, ο οποίος είχε τούρκικα κιτάπια κλπ. Να σημειωθεί ότι από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σ' όλη την παραπάνω έκταση υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μετά το 1922 σ' ένα μεγάλο τμήμα εγκαταστάθηκαν σε "τολ" πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Στη δεκαετία του '60 ο τότε υπουργός Αμυνας, Θεμελής, παραχώρησε με Προεδρικό Διάταγμα, το χώρο όπου υπήρχαν τα "τολ", στην ομάδα του ΠΑΟΚ και χτίστηκε το γήπεδο. Κανένας ιδιοκτήτης δεν παρουσιάστηκε τότε για να αποζημιωθεί. Στο μεταξύ, στη δεκαετία του '80 κτίστηκαν ένα σχολείο, το κτίριο του ΙΚΑ και ένα γήπεδο μπάσκετ. Και βέβαια, οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες δεν αντέδρασαν τότε.

Η Τούμπα έχει άμεση ανάγκη αυτή την έκταση γιατί "πνίγεται" στο μπετόν και στερείται παντελώς οικοπέδων για κοινωφελείς σκοπούς. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν σε κάθε περίπτωση να χαθεί κι αυτή η γη για λογαριασμό των αδηφάγων εργολάβων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τους χιλιάδες κατοίκους της Τούμπας. Ας εξετάσει όμως για μία ακόμη φορά πόσο νόμιμα προσφέρει (αν προσφέρει), στους ουρανοκατέβατους ιδιοκτήτες, ως "μάννα εξ ουρανού" πάνω από 3 δισ. δραχμές, όπως αυτοί του ζητούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρεί να ιδιοποιηθεί αγώνες κατοίκων της πόλης! (2002-06-15 00:00:00.0)
Θέλουν "ανάσα ζωής" την αλάνα της Τούμπας (1999-05-27 00:00:00.0)
"Πνίγουν" την Ανω Τούμπα (1996-10-10 00:00:00.0)
Οι αρμόδιοι εμπαίζουν τους κατοίκους (1996-07-07 00:00:00.0)
Σώστε το πάρκο (1996-06-30 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται το πράσινο και συλλαμβάνονται... (1996-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ