Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαζικά συλλαλητήρια - πρόκριμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -

Πρωτοφανή σε μαζικότητα ήταν τα αγροτικά συλλαλητήρια στον Εβρο. Χιλιάδες αγρότες σε τρία μέτωπα, στην Ορεστιάδα,τις Φέρες και το Σουφλί διαδήλωσαν χτες την απόφασή τους να μείνουν αφέντες στη γη τους και κατήγγειλαν την κυβέρνηση που εφαρμόζει τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία και τον αφανισμό. Οι αγρότες της Ορεστιάδας δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων.

Στην Ημαθία ετοιμάζονται για μαζικότερη κινητοποίηση σήμερα, ενώ και στα Γιαννιτσά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Οι αγρότες της Καβάλας που χτες έκλεισαν συμβολικά το δρόμο Καβάλας - Ξάνθης καλούν τους Συνεταιρισμούς, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οδηγήσουν σε αγώνες τους αγρότες για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διαφορετικά, δηλώνουν, πως θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Η πλατεία της Ορεστιάδας "βούλιαξε" χτες το πρωί από αγανακτισμένους αγρότες και τις αγρότισσες που έφτασαν από όλα τα χωριά της περιοχής, για να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και στήριξη των καλλιεργειών. Η φάλαγγα με τα εκατοντάδες τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έφτανε μέχρι την Εθνική οδό. Ενώ τα συνθήματα: "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών", έδιναν καθαρά το χαρακτήρα της χτεσινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης, αλλά και την προοπτική για συνέχιση του αγώνα των αγροτών. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η "ΕΝΟΤΗΤΑ" Κώστας Ζησίδης και ο πρόεδρος της δεύτερης συνδιοργανώτριας ΟΑΣΕ Κώστας Φαλάκης.Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων εξέφρασαν περισσότεροι από 200 φορείς της περιοχής με ψηφίσματά τους - ανάμεσα τους το Εργατικό Κέντρο, η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών, Σύλλογοι Γυναικών, Δασκάλων και Μαθητικά Συμβούλια.

Ανάλογη, μεγάλη συγκέντρωση έγινε και στην πλατεία Σουφλίου, όπου μίλησε, εκ μέρους της ΟΑΣΕ "Ενότητα" ο Δ. Χονδρόπουλος και χαιρέτισε εκπρόσωπος της Ενωσης. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι της Ενωσης διεκδικώντας μαζί με τους αγρότες την ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής. Αλλά και στις Φέρες οι αγρότες, την ίδια ώρα το πρωί, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Φερών και ο πρόεδρος της Ενωσης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Εβρου διεκδικούν ειδικότερα, αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας, τιμή στο γάλα 250 δρχ. το κιλό, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, τιμή στο βαμβάκι 370 δρχ. στο κιλό και 55 δρχ. για το καλαμπόκι.

Τη Δευτέρα, 2 Δεκέμβρη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν συντονισμένα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ηδη οι αγρότες του Εβρου συζητάνε για αποκλεισμούς των γύρω δρόμων και των τελωνείων.

Στην Ημαθία οι αγρότες, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες των χωριών τους ενώ για σήμερα προγραμματίζουν μαζικότερες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Στο Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες απέκλεισαν από το πρωί την είσοδο της νομαρχίας και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό, παρά το γεγονός ότι τώρα βρίσκονται σε περίοδο σποράς των σιτηρών.

Τέλος, αγρότες της Καβάλας απέκλεισαν με τα τρακτέρ το δρόμο Καβάλας - Ξάνθης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμοί Εθνικών Οδών και τελωνείων (2024-02-21 00:00:00.0)
Μηνύματα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (2024-02-14 00:00:00.0)
Από τον Εβρο ως την Κρήτη (2014-02-11 00:00:00.0)
Σταθερά στα μπλόκα! (2002-02-06 00:00:00.0)
Πρωτοφανής η κινητοποίηση των αγροτών (2002-01-29 00:00:00.0)
Φουντώνει ο αγώνας! (1998-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ