Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση πλήθους και πάθους

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Εμμένει στην αδιαλλαξία της η κυβέρνηση και προκαλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ηχηρό ΟΧΙ στην πολιτική της εισέπραξε χτες η κυβέρνηση από τους χιλιάδες εργαζόμενους, που συμμετείχαν μαχητικά στη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίαςΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,στην πλατεία Κάνιγγος.Μια συγκέντρωση, με κύρια χαρακτηριστικά της το πάθος, τη ζωντάνια, την αγωνιστική παρουσία εργαζομένων από πολλά σωματεία και χώρους δουλιάς, αλλά και φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές και συνταξιούχους.

Η πλατεία άρχισε να γεμίζει γύρω στις 10 το πρωί από διαδηλωτές που αψήφησαν την έλλειψη συγκοινωνιών και το κυκλοφορικό κομφούζιο, για να δηλώσουν το αγωνιστικό τους "παρών".

Μισή ώρα αργότερα έφτανε στο χώρο της συγκέντρωσης η πορεία των εργαζομένων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας και πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια. Οι συγκεντρωμένοι είχαν κατακλύσει την πλατεία Κάνιγγος, την οδό Χαλκοκονδύλη μέχρι την Πατησίων και την Πατησίων μέχρι την Πανεπιστημίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα.Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ν. Σοφιανό.Από τον ΣΥΝ παραβρέθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος,από το ΔΗΚΚΙ ο Κ. Τσοβόλας και από την ΠΟΛ.ΑΝ. ο Α. Λεντάκης.Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΒΕΕ,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων,των σωματείων εργαζομένων στο χώρου του Τύπου κ.ά.

Να σταματήσει η λιτότητα

Ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, στράφηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ζητώντας αλλαγή του φορολογικού συστήματος, αύξηση των συντάξεων, του χρόνου επιδότησης της ανεργίας και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα διασφαλίζουν και θα βελτιώνουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Απευθυνόμενος στους "εκπροσώπους του κεφαλαίου" πρόσθεσε: "Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος της εργασίας, θα αντισταθεί, θα ανατρέψει τη σε βάρος του κατάσταση".

"Προνόμια και πλούτη στην ολιγαρχία και στην εργατιά ακρίβεια και ανεργία", "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών",ήταν μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την πλατεία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΓΣΕΕ και καθώς τη θέση του στο βήμα έπαιρνε ο Η. Βρεττάκος,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας "οφειλόμενη απάντηση" σε μια πολιτική "άδικη και αδιέξοδη για τους εργαζόμενους και τη χώρα μας", τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Μονόδρομος η κλιμάκωση

Χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους της χώρας, την αγροτιά και τη νεολαία που αγωνίζεται, ο Γ. Πέρος,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στοΜΙΝΙΟΝ,τόνισε ότι"η κυβέρνηση επιδιώκει για μια χρονιά ακόμη, τη συνέχιση και ένταση της πολιτικής της λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων μέσα από το νέο κρατικό προϋπολογισμό". Αναφέρθηκε στη δεινή θέση εργαζομένων και συνταξιούχων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του ΣΕΒ και πρόσθεσε: "Απαιτούμε επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, να δοθούν τώρα αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε από το 1990 και μετά. Δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα κάτω από 7.000 δρχ. και μισθός λιγότερος από 175.000 δρχ.. Επιμένουμε στη θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ".Ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Πέρος,αναφέρθηκε στην απαίτηση των εργαζομένων για φορολογική μεταρρύθμιση και για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ενώ κατήγγειλε την επίθεση που δέχεται το πενθήμερο, 40ωρο και την παρέμβαση της κυβέρνησης με συλλήψεις και τρομοκρατία. Τέλος, υπογράμμισε ότι "στο μέτωπο κυβέρνησης, ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντιά μας πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο. Το μέτωπο εργαζομένων, αγροτιάς, μικρομεσαίων",ενώ για την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων είπε ότι είναι μονόδρομος. "Σ' αυτή τη γραμμή πλεύσης έχουν υποχρέωση και οφείλουν να κινηθούν η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία".

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ Α. Στασινόπουλος τόνισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και κάλεσε εργαζόμενους και συνταξιούχους να ορθώσουν όλοι μαζί ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο.

- Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου,για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ και το 80% του μισθού των εν ενεργεία για τις υπόλοιπες, χορήγηση αυξήσεων σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ο Δ. Μαυροδόγλου κάλεσε σε συμμετοχή στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, ενώ κατέληξε: "Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα".

Η πορεία

Οταν η "κεφαλή" της πορείας έμπαινε στο Σύνταγμα, η "ουρά" της μόλις είχε στρίψει στη Σταδίου από την οδό Πατησίων, όπου λίγο πιο μπροστά είχε ενωθεί με την πορεία των φοιτητών - μαθητών - σπουδαστών, υπό τους ήχους του συνθήματος: "Φοιτητές - εργατιά μια φωνή μια γροθιά".

Μπροστά το κοινό πανό ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ.Αμέσως μετά, κάτω από τα πανό των σωματείων τους, οι εργάτες δήμων.Ακολουθούν σχολεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με τα συνθήματα: "Μάαστριχτ σημαίνει παιδεία πουλημένη", "Το 6,7 είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται η δωρεάν παιδεία". Κοντά τους δάσκαλοι και καθηγητές, φωνάζοντας: "λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός".

Μαζική και μαχητική η παρουσία των οικοδόμων και των συνταξιούχων,που βροντοφώναξαν: "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική του Μάαστριχτ είναι εντολή", "η εργατιά παλεύει και θα νικήσει τη βίβλο τη λευκή θα καταργήσει",ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική".

Ακολουθούσαν οι εμποροϋπάλληλοι, λογιστές, νοσηλευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης, λιθογράφοι, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και σε ιδρύματα, οι εργάτες μετάλλου, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στο ΠΕΧΩΔΕ, Φιλιππινέζοι και Αφρικανοί εργάτες κ.ά. "Πολιτική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ", απαίτησαν βιοτέχνες που πήραν μέρος στην πορεία κάτω από το πανό της ΟΒΣΑ.

Γ. Παπαντωνίου: "Οχι" σε όλα

"Οχι" σε όλα τα αιτήματα, εισέπραξε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.

"Η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια οικονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε", σημείωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος και σημείωσε πως "στα αιτήματα που τέθηκαν, υπήρξε πλήρης άρνηση σε όλα". Ο συνδικαλιστής δήλωσε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και παρέπεμψε στις αποφάσεις που σύντομα θα καταλήξουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του επέδωσε το ψήφισμα. Συνάντηση έγινε και με τον Μ. Εβερτ.

Προκαλεί το υπουργείο Τύπου

Προκαλώντας ακόμα και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, το υπουργείο Τύπου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "αυτή η κυβέρνηση συμμερίζεται τα προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και ζητά την κατανόησή τους"! Ταυτόχρονα... διαβεβαιώνει ότι "αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε και θα συνεχίσει να ενισχύει το πραγματικό εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, καθώς και το κοινωνικό κράτος" (!) και ότι "οι νέες φορολογίες επιβαρύνουν αποκλειστικά τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα"!- Με τη σειρά του ο Δ. Ρέππας,παραπέμποντας σε τακτικές Λάσκαρη, ισχυρίστηκε ότι "δε θα έλεγε κανείς ότι ήταν πολυπληθής" η συγκέντρωση, ότι ο"αριθμός των συμμετασχόντων στην κινητοποίηση είναι μικρός" και ότι "ακριβώς αυτή είναι η πολιτική βάση για να βγουν πολιτικά συμπεράσματα"! Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η "χρυσή τομή" και παρέπεμψε στη "νωπή λαϊκή εντολή", για να τη δικαιολογήσει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλή αγωνιστική αρχή (2000-08-25 00:00:00.0)
"Μπορούμε να τους σταματήσουμε" (1998-05-02 00:00:00.0)
Βρόντηξε η χώρα απ' άκρη σ' άκρη (1998-04-10 00:00:00.0)
Αντίσταση στην αντεργατική επέλαση (1997-12-16 00:00:00.0)
Τα δικαιώματα δεν παζαρεύονται! (1997-06-20 00:00:00.0)
Μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων από παντού (1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ