Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτιστική πολιτική = 0,3%

Μόνιμη επωδός, και για το 1997, στα περί του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό έγινε η λέξη "ψιχία" και μόνιμος πρώτος αριθμός του ποσοστού συμμετοχής του ΥΠΠΟ στον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι το μηδενικό.Αλλά κι οι αριθμοί που ακολουθούν θρηνωδούν για τη "μοίρα" που επιφυλάσσει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον αρχαίο και σύγχρονο Πολιτισμό μας και στους δημιουργούς του, με το 0,3% του τακτικού προϋπολογισμού. Αυτή είναι η μία, φανερή, όψη του νομίσματος της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής. Η άλλη, η κρυφή, γι' αυτό και πιο επικίνδυνη, όψη της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά τον προϋπολογισμό είναι ότι τα δημοσιοποιούμενα κονδύλια είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλασματικά. Δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά τα πελατειακά "παιχνίδια".

Πελατειακά "παιχνίδια", γιατί ενώ θα έπρεπε να κατονομάζονται οι κωδικοί με βάση τις όποιες πραγματικές ανάγκες κάποιων επιχορηγούμενων πολιτιστικών τομέων και φορέων, δίνονται κάτω απ' το τραπέζι περισσότερα χρήματα και μάλιστα από απροσδιόριστους κωδικούς ή από άλλους πόρους, λ. χ. του ΛΟΤΤΟ. Για παράδειγμα ενώ για το 1996 είχε προϋπολογιστεί το κονδύλιο του ΥΠΠΟ από τον τακτικό προϋπολογισμό (μειωμένο κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 1995) σε 31,5 δισ., ανήλθε στα 32,173 δισ.

Το 1997, λοιπόν, θα είναι φτωχότερο για τον Πολιτισμό, αφού ο τακτικός προϋπολογισμός δίνει στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ 36,02 δισ. Η εμφανιζόμενη αύξηση κατά 4,5 δισ., σε σχέση με το 1996, βάλλεται από το 6,5% του πληθωρισμού. Και βέβαια, οι πλέον θιγόμενοι τομείς είναι ο πολιτισμός της ΤΑ, των εικαστικών, κινηματογραφικών και μουσικών φορέων, με την πλήρη κατάργηση των κονδυλίων γι' αυτούς (το 1995 είχαν επιχορηγηθεί με 6 εκατ. και το 1996 με 1 εκατ.).

Ποσοστό 0,3% αναλογεί στο ΥΠΠΟ και από τις Δημόσιες Επενδύσεις,που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά (ανασκαφές, αναστηλώσεις, απαλλοτριώσεις, αλλά και επιχορηγήσεις - με μη κατονομαζόμενους κωδικούς - σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Λ. χ. στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για παραγωγή ταινιών, η οποία θα έπρεπε να προβλέπεται από τον τακτικό προϋπολογισμό). Από τις Δημόσιες Επενδύσεις το 1997 θα δοθούν 30,2 δισ., έναντι των 25,7 δισ. του 1996. Και βέβαια, η ασήμαντη αύξηση που εμφανίζεται, επιχειρεί μάταια να κρύψει ό,τι αποκαλύπτουν τα "παγωμένα" στα επίπεδα του 1996, στην πλειοψηφία τους, ονομαστικά κονδύλια για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.(Λ. χ. για απαλλοτριώσεις δίνονται 150 εκατ. έναντι των 200 εκατ. του 1996).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ