Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΕΥΗΣ

Θα προωθηθούν οι θέσεις των καλλιτεχνών

Δεσμεύτηκε, χτες, η κυβέρνηση στη Βουλή - κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ - ότι θα προωθήσει την επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων και στα οπτικοακουστικά έργα

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χτες στη Βουλή ότι θα προωθήσει στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης την επέκταση της προστασίας των ερμηνευτών και εκτελεστών και στα οπτικοακουστικά έργα. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. "Το υπουργείο Πολιτισμού - είπε - και γενικότερα η Ελληνική Δημοκρατία, κατά τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, τάχθηκε ρητά υπέρ της επέκτασης της προστασίας ερμηνευτών και εκτελεστών και στα οπτικοακουστικά έργα". Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και με την ΠΟΘΑ και υπήρξε συμφωνία για τις θέσεις που θα υποστηρίξει η ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη. "Είναι γνωστό - σημείωσε - ότι συναντήθηκα με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και βρεθήκαμε απολύτως σύμφωνοι, γιατί οι θέσεις που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και οι θέσεις που υποστηρίζουν τα ελληνικά συνδικαλιστικά όργανα των παραγωγών καλλιτεχνικών έργων και των εκτελεστών γύρω από τα θέματα αυτά είναι ταυτόσημες". Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που παρουσιάζει η Διάσκεψη και σ' ό,τι αφορά το υπουργείο του διέψευσε ότι προετοιμάζεται σχέδιο νόμου που περιορίζει την προστασία στα δισκογραφικά δικαιώματα.

Ο Στρ. Κόρακας

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε εκτενώς στο καθεστώς εκμετάλλευσης των καλλιτεχνών, τονίζοντας ότι είναι θύματα λεηλασίας κι ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πλουτίσει σε βάρος τους. "Πρέπει - είπε ο Στρ. Κόρακας αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Γενεύης - να υπάρξει οργανωμένη αντίσταση στην ασυδοσία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς τουλάχιστον στον τομέα του πολιτισμού και αντίσταση στην επικυριαρχία των ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα". Αν και χαρακτήρισε "θετική" τη δέσμευση του υπουργού, τόνισε ότι έχει υποχρέωση να "επιμείνει στην κατάργηση της δυνατότητας διατύπωσης επιφυλάξεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κράτος που έχει προσχωρήσει στη σύμβαση το ίδιο να μην επεκτείνει και στα οπτικοακουστικά μέσα την υποχρέωση να καταβάλλουν δικαιώματα, ενώ από κάποιο άλλο κράτος που έχει προσχωρήσει ανεπιφύλακτα στην ίδια σύμβαση θα εισπράττει τα δικαιώματα αυτά. Ετσι θα δημιουργείται πραγματικά μια άδικη και άνιση μεταχείριση των καλλιτεχνών". Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η κυβέρνηση "πρέπει να δώσει τη μάχη μέχρι το τέρμα, αν υπάρχει δυνατότητα και "βέτο" ακόμα...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ