Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
"Ανάπτυξη" με ανεργία

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ούτε κατά παραγγελία του Μπιλ Κλίντον, να ήταν αυτή η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην "Πόλη του Φωτός" στο Παρίσι. Προβλέπει για την ερχόμενη διετία "ραγδαία και σταθερή" οικονομική ανάπτυξη, ενώ προαναγγέλλει συνεχή αύξηση του κύματος ανέργων για την Ευρώπη.

Σε μεγάλο μέρος του βιομηχανικού κόσμου, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα μειωθεί, προέβλεψε στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός. Κατά αυτήν, σε 29 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσον όρο 2,4% το 1997 και 2,7% το 1998. Για το χρόνο που δύει, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για τις χώρες - μέλη του είναι ότι το ΑΕΠ τους αυξήθηκε κατά μ.ό. σε 2,4% (τον Ιούνιο είχε προβλέψει το, αρκετά χαμηλότερο, 2,1%).

Τα επόμενα δύο χρόνια ο ΟΟΣΑ βλέπει "σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ" και συνέχιση της επέκτασης επιχειρήσεων εξ αυτών στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ κατά εκτιμήσεις έφτασε κατά μ. ό. το 4,1% το 1996. Το 1997 και το 1998 οι εκτιμήσεις μιλούν για πτώση του, σε 3,6% και 3,2% αντίστοιχα.

Οπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", αν εξαιρεθούν οι χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός πληθωρισμός - αναφέρει χαρακτηριστικά την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Μεξικό, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία - ο πληθωρισμός "επιπεδοποιείται" στο 1,7% κατά μέσο όρο.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του να περικόψουν τις κρατικές δαπάνες. Πάντως, κατέκρινε τα περιστασιακά λαμβανόμενα μέτρα, τα οποία - υποστήριξε - προκαλούν περισσότερη ζημία από ό,τι όφελος.

Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να μειώσουν το έλλειμμα επί του ΑΕΠ στο 3%, το όριο αποδοχής τους για τη Νομισματική Ενωση το 1999. Ο Στέφεν Πότερ, στέλεχος του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι "έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο 1997, όσον αφορά την πλήρωση αυτού του στόχου", αλλά προσθέτει ότι "οι κινήσεις για αυτό το στόχο θα συνεχιστούν και το 1998".

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας (στη Γαλλία έφτασε σε ποσοστό 12,6%, μεγαλύτερο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) δεν πρόκειται να εκλείψει. Πάντως, προέβλεψε ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παρουσιάσει μια ανεπαίσθητη πτώση σε 11,3% το 1997 και σε 10,9% το 1998 (σήμερα εγγίζει κατά μ. ό. το 11,4%).

Στο σύνολο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, η ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 7,8%, ενώ αναμένεται να μειωθεί σε 7,7% το 1997 και σε 7,5% το 1998.

Ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα για την ερχόμενη διετία, αλλά από την άλλη εκτιμά ότι κινδυνεύει να διατηρηθεί το έλλειμμά της σε υψηλά επίπεδα, να καταγράψει σημαντικό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία, και ακόμη να δει μείωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη έφτασε το 2,5% για το 1996, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες συνέτειναν ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, και σε μια άνοδο των δημοσίων επενδύσεων. Επισημαίνει, επίσης, στην έκθεσή του ότι ο στόχος περιορισμού του ελλείμματος σε 4,2% το 1997 (από 7,6% επί του ΑΕΠ το 1996) θα είναι "ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί".

Τέλος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τις "αβεβαιότητες", όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων και το ρυθμό αποπληθωρισμού, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική της σκληρής δραχμής. Η αύξηση της παραγωγής "ίσως να μην αρκέσει για την αποφυγή της ανόδου της ανεργίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν την αναδιάρθρωσή τους", αναφέρει ο Οργανισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ