Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Παραίτηση Βίντενοφ

ΣΟΦΙΑ. -

Υπoβλήθηκε χτες στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζαν Βίντενοφ και της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία είχε προαναγγελθεί στην απαρχή του 42ου έκτακτου συνεδρίου του Κόμματος. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να διακόψει τη χριστουγεννιάτικη αργία του και να συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να ψηφίσει σχετικά με την παραίτηση αυτή, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του Σώματος, Μπλάγκοβεστ Σέντοφ.

Το Συνέδριο του Κόμματος επρόκειτο να εκλέξει αργά χτες βράδυ νέο πρόεδρο του Κόμματος, ο οποίος θα είναι πιθανότατα και ο υπεύθυνος για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης των σοσιαλιστών (καθώς το κόμμα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο).

Ο Βίντενοφ αποσαφήνισε το Σάββατο ότι δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, ούτε για την πρωθυπουργία. Κι έτσι το Συνέδριο του ΒΣΚ εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο σε "μάχη για την εξουσία ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και τους σκληροπυρηνικούς", όπως εκτίμησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ".

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Βίντενοφ; Μερικούς μήνες πριν, όλοι θα εστρέφοντο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γκεόργκι Πιρίνσκι, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες οι πιθανότητές του δείχνουν μειωμένες.

Πάντως, όποια και αν είναι η διάδοχη κατάσταση στη Σόφια, θα έχει να αντιμετωπίσει τιτάνια προβλήματα: Ο προϋπολογισμός του 1997 δεν έχει καταρτιστεί ακόμη, ενώ η αποτυχία του Βίντενοφ να εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς του στόχους (μεταξύ των άλλων, το κλείσιμο προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων) έχει προκαλέσει αναστολή των τρεχόντων δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ακόμη, παραμένει εκκρεμής η εισαγωγή ενός σταθερού μηχανισμού συναλλάγματος, προκειμένου να ανασχεθεί η "τρελή πτώση" του λέβα, κρατικού νομίσματος της Βουλγαρίας.

Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την αντικατάσταση του Βίντενοφ είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Νικολάι Ντόμπρεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ