Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η ... επιστροφή του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επέστρεψε χτες στο Κρεμλίνο, εφτά περίπου βδομάδες μετά την εγχείρηση πενταπλού μπάι - πας, στην οποία υποβλήθηκε στις 5 Νοέμβρη και μετά από 6 περίπου μήνες απουσίας του από το δημόσιο βίο της χώρας. Πριν από την επιστροφή του προηγήθηκαν πολυάριθμες ανακοινώσεις από την Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου για τους γρήγορους ρυθμούς ανάρρωσης του Προέδρου. Τόνιζαν, μάλιστα, ότι "βλέπει τηλεόραση", "κολυμπάει στην πισίνα", "κάνει πολύωρους περιπάτους". Την ίδια ώρα, όμως, είχε εγκατασταθεί σε βίλα κοντά στη Μόσχα και δε συναντιόταν με κανέναν, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν, επικοινωνούσε και "έλυνε όλα τα ζητήματα τηλεφωνικώς". Στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, ο 65χρονος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται ένα δραστήριο πρόεδρο, νέες ιδέες και θάρρος, διαβεβαιώνοντας τους Ρώσους πολίτες ότι επιστρέφει με ανανεωμένες δυνάμεις και θα προσπαθήσει να βάλει τάξη στις κρατικές υποθέσεις. Βγαίνοντας από τη θωρακισμένη "Μερσεντές", στην πλατεία του Κρεμλίνου, επισήμανε ότι είναι "έτοιμος για μάχη". Είπε ότι τρία προβλήματα σκοπεύει να αντιμετωπίσει πρώτ' απ' όλα: Το πρόβλημα των καθυστερούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, του στρατού που λιμοκτονεί και αποσυντίθεται και της συνέχισης της ειρηνικής διευθέτησης στην Τσετσενία. Σχολιάζοντας την επιστροφή του Γιέλτσιν η εφημερίδα "Μσκόβσκι Κομσομόλετς", έγραφε με αρκετή δόση ειρωνείας: "Ισως μπορούμε να γεμίσουμε τα ποτήρια με σαμπάνια και να ζητωκραυγάσουμε"... Αλλά. Οι προσεκτικοί τηλεθεατές πιθανόν θα παρατήρησαν ότι κατά την εμφάνισή του ο Μπορίς Νικολάγεβιτς δεν είπε ούτε λέξη "από τον εαυτό του". Ολα δείχνουν ότι χρησιμοποίησε υποβολέα, ούτε μια φορά δεν κοίταξε το δημοσιογράφο που έκανε τις ερωτήσεις και δεν έκανε ούτε μια κίνηση με το αριστερό χέρι... Μήπως αυτό ονομάζεται ανάρρωση;".

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε χτες ότι "ο Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε σ' ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Σε μια τόσο περίπλοκη περίοδο ο αρχηγός του κράτους πρέπει να εργάζεται 10-15 ώρες την ήμερα και να παίρνει επιτελικά τις αποφάσεις". Και πρόσθεσε: "Οποιοσδήποτε αγροτικός βοηθός γιατρού θα πει ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να εργαστεί με τέτοιο ρυθμό".

Στο μεταξύ και ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (ΣΑΡ) Αλεξάντρ Λέμπεντ έχει διαφορετική γνώμη για την υγεία του Γιέλτσιν. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", ο Λέμπεντ, ο οποίος συνέβαλε στην επανεκλογή του Γιέλτσιν στο δεύτερο γύρο τον προεδρικών εκλογών στις 3 Ιούλη, αφού προηγουμένως είχε διοριστεί από τον Γιέλτσιν γραμματέας του ΣΑΡ και τον Οκτώβρη απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή, υποστήριξε ότι "ο Γιέλτσιν είναι ένας άρρωστος άνθρωπος" και "ανίκανος να κυβερνήσει τη χώρα". Ο Λέμπεντ χαρακτήρισε αναληθή την πληροφορία των γιατρών ότι ο Γιέλτσιν είναι ικανός να επιστρέψει στα καθήκοντά του και ζήτησε την παραίτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ