Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
"Γόρδιος δεσμός" η υπόθεση ομηρίας...

ΛΙΜΑ.-

Η ομηρία των 103 διπλωματών, επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στην περουβιανή πρωτεύουσα συνεχίζεται για 11η μέρα σήμερα, χωρίς να διαφαίνονται κάποια σημάδια για το σύντομο τερματισμό της. Οι πρεσβευτές των "εφτά" πλουσιότερων χωρών της Δύσης, μετά από πρωτοβουλία της Ρωσίας, συναντώνται στη Λίμα σε μία προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την απελευθέρωση των ομήρων. Ομως, η αγωνία παρατείνεται, καθώς, αφ' ενός, οι προτάσεις των "εφτά" περιορίζονται στην αποστολή ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων και, αφ' ετέρου, η κυβέρνηση του Περουβιανού Προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, παραμένει αδιάλλακτη στα αιτήματα των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου".

Ενώ, λοιπόν, η κατάσταση παραμένει σταθερά τεταμένη, οι αντάρτες προέβησαν σε μία ακόμη κίνηση καλής θέλησης, απελευθερώνοντας την περασμένη Πέμπτη τον πρεσβευτή της Γουατεμάλας στο Περού, Ζοσέ Μαρία Αργκέτα. Οι αντάρτες άφησαν ελεύθερο τον Αργκέτα, θέλοντας να επιδοκιμάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησής του, οι οποίες, μεταξύ άλλων, κατέληξαν στον τερματισμό του 36χρονου εμφύλιου πολέμου στη Γουατεμάλα.

Χτες, έφθασαν στη Λίμα δύο αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας. Σκοπός της επίσκεψης των αξιωματούχων είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ΝΒC", η εκπαίδευση ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων που απαρτίζονται από Ιάπωνες και Περουβιανούς. Το ίδιο κανάλι, επικαλούμενο δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Φουτζιμόρι, υποστηρίζει ότι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις από Περού και Ιαπωνία εκπαιδεύονται πυρετωδώς, καθώς το πιθανότερο σενάριο "αναφέρει" την επίλυση της κρίσης στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη διά ...της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ