Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αναγνωρίζουν τα δικαιώματα γης των αυτόχθονων

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Το "πράσινο φως" άναψε στους ιθαγενείς της Αυστραλίας το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς, με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά, εξέδωσε απόφαση με την οποία οι Αβορίγινες μπορούν να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία έως και του 40% της έκτασης της χώρας.

Ο δρόμος ανοίγει πρώτα για τη φυλή "Γουίκ" των Αβορίγινων, που αριθμεί 2.000 άτομα και έχει πλέον κάθε νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει την κατοχύρωση μιας τεράστιας έκτασης στη βόρεια Αυστραλία.

Ομως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν χριστουγεννιάτικος "μποναμάς" για τους ιθαγενείς και οιωνός προβλημάτων για τους μεγαλογαιοκτήμονες και ιδιοκτήτες ορυχείων των υπό διεκδίκηση περιοχών. "Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τραγική", υποστήριζαν νομικοί σύμβουλοι τέτοιων εταιριών με το επιχείρημα ότι ανοίγει ο δρόμος για τον τερματισμό επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάλεσαν, μάλιστα, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι Αβορίγινες τις εδαφικές διεκδικήσεις της γης των προγόνων τους!

Τους τελευταίους δύο αιώνες έως πρόσφατα, οι άποικοι της Αυστραλίας υποστήριζαν ότι η Αυστραλία ήταν ακατοίκητη χώρα και αρνιούνταν την ύπαρξη των αυτόχθονων πληθυσμών και πολιτισμών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ