Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τις παραμονές των Χριστουγέννων το Βελιγράδι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς οι συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του Μιλόσεβιτς στάθηκαν αναπόφευκτες, έχοντας ως αποτέλεσμα το θάνατο του 39χρονου Πρέντραγκ Στάρτσεβιτς και τον τραυματισμό άλλων 58 διαδηλωτών. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, και παρά τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων από την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι πορείες συνεχίζονται. Οι φόβοι για την εκδήλωση ενός εμφύλιου πολέμου στο εσωτερικό της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας δεν κατευνάζονται, καθώς καμία πλευρά δε φαίνεται διατεθειμένη να γεφυρώσει το χάσμα, κάνοντας την αρχή... στο τραπέζι του διαλόγου.

Τους χιονισμένους δρόμους του Βελιγραδίου γέμισαν χτες περίπου 60.000 φοιτητές. Τα αντικυβερνητικά συνθήματα κυριάρχησαν. Μικροεμπλοκές εκδηλώθηκαν, χωρίς ωστόσο την έκταση των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι στη χτεσινή πορεία τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές από τα γκλομπς των αστυνομικών.

Ωστόσο, η "είδηση" του περασμένου 24ωρου προήλθε τη Γενεύη και όχι από το Βελιγράδι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλεθ, ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας αξιωματούχων του ΟΑΣΕ, που επισκέφτηκε για αρκετές μέρες την Ομοσπονδία της Νέας Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες τα πρώτα πορίσματα σχετικά με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Ο Γκονζάλεθ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Γενεύη, ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων "Ζάγιεντο" νίκησε σε 13 πόλεις (συμπεριλαμβανομένης και της σερβικής πόλης Νις) και εννιά δήμους του Βελιγραδίου. "Δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν οπουδήποτε στη Σερβία. Ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι της κυβερνώσας παράταξης του προέδρου Μιλόσεβιτς κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων συνολικά". Ο Γκονζάλεθ δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Σερβία. "Υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία για να λύσει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, να εισαγάγει πραγματική δημοκρατία στη χώρα και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα υποστήριξε ο Γκονζάλεθ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πόρισμα του ΟΑΣΕ για τις εκλογές της 17ης Νοέμβρη δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς.

Πάντως, οι δηλώσεις Γκονζάλεθ αξιοποιήθηκαν από το "Ζάγιεντο" καταλλήλως. "Αν ο Μιλόσεβιτς αρνηθεί να αναγνωρίσει το πόρισμα του ΟΑΣΕ, θα δυσφημίσει τη χώρα μας και θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση", δήλωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς, καταλήγοντας: "Τώρα, αναμένουμε την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης και την καταστολή της από τους 45.000 αστυνομικούς που έχει στείλει ο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι". Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, επίσης ένα από τα ηγετικά στελέχη του"Ζάγιεντο", είπε ότι εάν η κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Νοέμβρη τότε "θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις και θα αρχίσει ο διάλογος".

Και το σχόλιο της κυβέρνησης στο πόρισμα του ΟΑΣΕ ποιο ήταν; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλα Σαϊνοβιτς, στενότατος συνεργάτης του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", "μόνον οι σερβικές αρχές είναι σε θέση να αποφασίσουν και να κρίνουν αυτό που συμβαίνει στη Σερβία"."Προβλέψεις" Μπερίσα

Ο Αλβανός πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, υποστήριξε χτες ότι η πολιτική
αναταραχή στη Σερβία ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας: "Το αλβανικό έθνος θα αντιδράσει ενωμένο σε ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο".
Μετά από την παραπάνω δήλωση, ο Αλβανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να
προσθέσει ότι τα Τίρανα υποστηρίζουν ένθερμα "την ειρηνική αντίσταση των
Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου" κάνοντας, μάλιστα και έκκληση για... διάλογο
ανάμεσα στην ηγεσία των Αλβανόφωνων στην Πρίστινα και τη σερβική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ