Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο, τι "παράγγειλε" η κυβέρνηση

Αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό λιτότητας, όπως έχει "παραγγείλει" εδώ και καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενέκρινε για το 1997 η κυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής.

Ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για το 1997, όπως εισηγήθηκε η οικονομική υπηρεσία της, συντάχθηκε σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών 2034160/96, 2048191/96, 2054940/96 που "παράγγειλαν" συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του 1996, άσχετα με τις ανάγκες της νομαρχίας.

Ετσι, ο προϋπολογισμός είναι στα επίπεδα του 1996, μειωμένος όμως ως προς τα κονδύλια που αφορούν Διευθύνσεις όπως η Εργασίας και η Βιομηχανίας, οι οποίες ήδη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα χρήματα του 1996. Η μείωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισήγηση, οφείλεται στην αύξηση του προσωπικού της νομαρχίας και των ενοικίων κτιρίων που θα στεγάζονται οι νέες υπηρεσίες της το 1997. Κάτι που σημαίνει αύξηση δαπανών. Για την εξασφάλιση, όμως, των πρόσθετων κονδυλίων που χρειάζονται αυτές οι δαπάνες, έγιναν περικοπές στα κονδύλια άλλων Διευθύνσεων.

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,στην εισήγησή του παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει πρόβλημα για τη νομαρχία το 1997, αλλά αντί να μιλήσει για διεκδικήσεις χρημάτων, είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η νομαρχία να έχει δικούς της πόρους. Κάτι που μεταφράζεται σε άνοιγμα του δρόμου για επιβολή φόρων και τελών, όπως οδηγούνται πολλοί ομοϊδεάτες του νομάρχες. Την επιβολή φόρων και τελών ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, Μιχάλης Παπαγιάννης.

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός κατά νομαρχιακές επιτροπές προβλέπει:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη των τομέων Παραγωγής και την Απασχόληση, από 197 εκατομμύρια δραχμές που πήρε το 1996, φέτος θα λάβει 177 εκατομμύρια. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Εργων, Υποδομών και Δικτύων θα λάβει 89 εκατομμύρια, ενώ πέρσι είχαν δοθεί 63 εκατομμύρια. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικής Υποδομής - Υγείας - Πρόνοιας από τέσσερα δισεκατομμύρια θα πάρει εννέα δισ. 800 εκατομμύρια. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στα κονδύλια που θα δοθούν στο νοσοκομείο της Ελευσίνας. Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας - Πολιτισμού - Νεολαίας και Αθλησης από 1.500 εκατομμύρια που δόθηκαν το '96 θα δοθούν 1.900 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,καταψήφισε τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση. Εξηγώντας αναλυτικότερα τους λόγους που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι αυτός δεν αναφέρεται στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες της νομαρχίας και του λαού. Επίσης, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός δε βρίσκεται σε αναπτυξιακή πολιτική για το νομό και έφερε για παράδειγμα τις υπηρεσίες του ΚΕΠΕΚ, της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης, ο Α. Χοροζάνης τόνισε ότι δεν προβάλλεται μέσα από τον προϋπολογισμό η ανάγκη συμπλήρωσης του οργανισμού με μόνιμο προσωπικό και όχι έκτακτο. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει ο προϋπολογισμός να προβάλει τη θέση ότι η ΝΑ μαζί με την ΤΑ πρέπει να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα αυξάνει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητες του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ