Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο αντίο στον Στέφανο Παπαγιάννη

Κηδεύτηκε χτες ο βετεράνος αγωνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ

Κηδεύτηκε χτες, στις 11.30 το πρωί από το Β Νεκροταφείο ο βετεράνος κομμουνιστής Στέφανος Παπαγιάννης. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Στέφανος Παπαγιάννης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 χρόνων. Στη νεκρώσιμη ακολουθία που εψάλη στην εκκλησία του Αγ. Αντωνίου, την ΚΕ του ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Θόδωρος Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ του Κόμματος, που αποχαιρέτισε τον Στέφανο Παπαγιάννη, εκ μέρους του ΚΚΕ, στο οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή του, με τα παρακάτω λόγια:

"Ενας ακόμη αγαπημένος, ένας πολύτιμος σύντροφος της παλιάς φρουράς, ο βετεράνος, ο κομμουνιστής Στέφανος Παπαγιάννης έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.Με θλίψη και πόνο, σύντροφε Στέφανε, η ΚΕ του ΚΚΕ, οι σύντροφοι και συναγωνιστές σου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο κλείσιμο της αγωνιστικής σου ζωής.

Δεν ήρθαμε όμως για να σε αποχαιρετίσουμε. Δεν ήρθαμε μόνο να πούμε στην αγαπημένη σου οικογένεια λόγια εκτίμησης και παρηγοριάς. Κυρίως ήρθαμε για να σου εκφράσουμε λόγια τιμής για ό,τι προσέφερες στο Κόμμα μας, στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Λόγια ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη αγωνιστική κληρονομιά που αφήνεις στον καθένα μας και σ' όλους μαζί.

Ηρθαμε να σου πούμε αυτό που και εσύ γνωρίζεις καλά, ότι ο θάνατος δεν μπορεί να σβήσει τη σχέση που χτίσαμε μεταξύ μας στον αγώνα για το λεύτερο μέλλον του κόσμου. Ο θάνατος δεν μπορεί να σε κλέψει από τη μνήμη και την καρδιά μας, γιατί πάντα μέσα στις φλέβες μας θα κυλά το χαμόγελό σου, η αισιοδοξία σου για τη ζωή, η πίστη σου στον αγώνα μας.

Ο σύντροφος Στέφανος Παπαγιάννης ανήκε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Γνώρισε και ζυμώθηκε με τα βάσανα, τις ανάγκες του λαού. Ο ίδιος λέει στο βιβλίο του:

"Η ζωή στο χωριό ήταν δύσκολη. Κτήματα για καλλιέργεια δεν υπήρχαν. Τα μεροκάματα στο νησί ήταν σπάνια. Συχνά τη βγάζαμε με λίγο ψωμί, λίγο χαλβά ή σαρδέλα. Ομως μάθαμε να αγαπάμε τη δουλιά και τα γράμματα, συνηθίσαμε στη σκληραγωγία και τη λιτότητα. Διδαχθήκαμε από παιδιά την τιμιότητα και την ανθρωπιά, εκείνες τις αρχές που παίξανε θετικό ρόλο στην κατοπινή μου ζωή". Ετσι απλά, με αρχές, ξεκίνησε τη ζωή του με αγάπη για τον άνθρωπο, αντίθετος με την κοινωνική αδικία. Από μαθητής ακόμα φωλιάζουν οι αριστερές ιδέες στη σκέψη του και αρχίζει να ωριμάζει η ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής. Η σπίθα αυτή στη συνέχεια, όπως λέει πάλι ο ίδιος, στη Σχολή Ευελπίδων που φοίτησε, διατηρήθηκε και έγινε φωτιά. Γιατί "παρά τους αυστηρούς περιορισμούς και τα εμπόδια, οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα του λαού και του τόπου πέρναγαν τις πύλες των στρατοπέδων και γίνονταν γνωστές στους φαντάρους και τους αξιωματικούς. Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας είχαμε πειστεί", λέει, "για τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΚΚΕ".

Ετσι, ο Στέφανος Παπαγιάννης, ο νεαρός αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο αγωνιστής κατά του Μεταξά, γίνεται μέλος του Κόμματος το Μάη του '42. Από εύελπις αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, κομμουνιστής, συνεχίζει τη ζωή του πάντα με αρχές, με αξίες, ιδανικά, την αφιερώνει στον αγώνα για την ειρήνη, για το δίκιο, για την εθνική ανεξαρτησία, για την απελευθέρωση του ανθρώπου, για το σοσιαλισμό.

Στη μακρόχρονη κομματική ζωή του αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες καθοδηγητικές θέσεις, έζησε και συμμετείχε σ' όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Ολοι όσοι σε γνώρισαν, σύντροφε Στέφανε, σε καλές αλλά και σε δύσκολες εποχές, εκεί που κρίνεται το μέγεθος, η αντοχή και το βάθος του αγωνιστή, σε εκτίμησαν και σε αγάπησαν.

Σ' αγαπήσαμε για την αφοσίωσή σου στο Κόμμα, για τη συνέπεια στους αγώνες σου.

Σ' αγαπήσαμε γιατί έζησες τα μαρτύρια και τον τίμιο αγώνα του λαού μας, πάνω από μισό αιώνα, σαν μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, αταλάντευτος, πρωτοπόρος αγωνιστής σ' όλες τις καμπές του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.

Σ' αγαπήσαμε για την ευγένεια, την καλοσύνη σου, για το ήθος σου και τη σεμνότητά σου, για όλη εκείνη τη συμπεριφορά σου που ήταν υπόδειγμα συντροφικότητας, πρότυπο συνέπειας λόγων και έργων, κομμουνιστή, σε κάθε έκφραση της ζωής σου.

Σ' αγαπήσαμε και σε σεβόμαστε, σύντροφε Στέφανε, γιατί ήσουν άνθρωπος ευαίσθητος με μεγάλη καρδιά, όμως αδιάλλακτος απέναντι σε κάθε εκδήλωση υπεροψίας, μπροστά στους ανθρώπους του μόχθου, σε κάθε έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη του αγώνα τους και στην ιστορική αποστολή του Κόμματος.

Αγαπημένε μας Στέφανε.

Ξέρουμε πως δε σου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, μιας και έζησες σαν σεμνός και αθόρυβος μαχητής, σ' όλα τα μέτωπα του αγώνα. Ξέρουμε ότι σαν αξιωματικός του ελληνικού στρατού, μπορεί να καταδικάστηκες σε θάνατο, να διώχτηκες, να μην τιμήθηκες από την πολιτεία όπως άξιζε η προσφορά σου στην πατρίδα και στο λαό μας.

Αγαπήθηκες και τιμήθηκες όμως από όλους αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι, που αγάπησαν όπως κι εσύ τη ζωή και τον άνθρωπο και έδωσαν όπως κι εσύ ό,τι καλύτερο μπορούσαν για μια καλύτερη ζωή.

Ακριβέ μας σύντροφε Στέφανε,

Φεύγεις σήμερα από κοντά μας. Ομως όλοι ξέρουμε ότι δε χάνεσαι.

Γιατί στο νου και στην καρδιά μας θα 'χεις πάντα μια ξεχωριστή θέση. Εκεί θα βρίσκεσαι και θα στηρίζεις τα βήματα του αγώνα μας που συνεχίζεται.Καλό ταξίδι".

Στην κηδεία του βετεράνου κομμουνιστή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του, Αλέκα Παπαρήγα,και τον επίτιμο Πρόεδρό του, Χ. Φλωράκη,τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, Δ. Γόντικας, Σπ. Στριφτάρης, Σπ. Χαλβατζής, Μ. Ζάχαρης, Θ. Τζιαντζής, Κ. Παρασκευάς,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο βουλευτής του Κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κωστόπουλος.Παραβρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Σερετάκης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Ν. Τερζόγλου,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Μιχάλης Βαρδάνης, στρατηγός, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου 1967 - 1974,ενώ το τελευταίο αντίο είπαν στον Στ. Παπαγιάννη συντρόφισσα από την ΚΟΒ του Αγίου Ελευθερίου, όπου ανήκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

  • Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος έστειλε η Ρούλα Κουκούλου,στο οποίο αναφέρει: "Με βαθύ πόνο για το θάνατο του αγαπημένου σας πατέρα και συντρόφου μας, στέλνω εγκάρδια συλλυπητήρια. Αισθάνομαι και περηφάνια που συνεργάστηκα με τέτοιο πραγματικό άνθρωπο, υπόδειγμα αγωνιστικότητας, ήθους, αταλάντευτης αφοσίωσης και προσφοράς στα ιδανικά του και στο λαό. Πρότυπο για τη νεολαία. Η μνήμη του θα είναι ακριβή σε όλους μας". @Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,στελέχους του ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός πρόσφερε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ