Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σήμερα η συμφωνία για τη Χεβρώνα;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Μετά πολλών εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια να υπογραφεί, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την πάροδο του 1996, η συμφωνία ισραηλινής κυβέρνησης και Παλαιστινιακής Αρχής για τη Χεβρώνα, η οποία προβλέπει παράδοση του ελέγχου της πόλης κατά 80% στους Παλαιστινίους και αποχώρηση/αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού. Στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκησαν το Σαββατοκύριακο, πέραν της αμερικανικής πλευράς, και οι Αιγύπτιοι.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως συμφώνησαν την Κυριακή ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, και ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Ιτζχάκ Μορντεχάι, η τελική συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα, 31η του Δεκέμβρη, από τον πρωθυπουργό του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Αραφάτ.

Ωστόσο, υπήρχαν, ακόμη έως και χτες, διαφωνίες όσον αφορά τον έλεγχο ορισμένων "ευαίσθητων" περιοχών, όπως οι Τάφοι των Πατριαρχών. Στην περιοχή αναμενόταν χτες το βράδυ η άφιξη του Αμερικανού διαπραγματευτή Ντένις Ρος.Πάντως, αν τελικώς οι δύο άνδρες οριστικοποιήσουν τη συμφωνία σήμερα, προβλέπεται αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων "μέσα σε μια βδομάδα", κατά δήλωση του διαπραγματευτή των Παλαιστινίων, Μοχάμετ Νταλάν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετώπισε, εξαιτίας της κυοφορούμενης συμφωνίας, μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή από τα "γεράκια" του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μολεντέτ, που ισχυρίστηκαν ότι η αποχώρηση του στρατού από τη Δυτική Οχθη και τη Χεβρώνα θέτει σε κίνδυνο ισραηλινές ζωές. Ομως, τελικά, η κυβέρνηση του Νετανιάχου εμφανίστηκε να υπερβαίνει και αυτόν το σκόπελο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 47 - 2, με 34 αποχές. Οι εννέα βουλευτές του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα. Απόντες ήταν και τέσσερις υπουργοί του Νετανιάχου, οι οποίοι έχουν αντιταχθεί στις κινήσεις του πρωθυπουργού τους.

Και απεργία

Πέραν της ανταρσίας υπουργών του, ο Νετανιάχου αντιμετώπισε χτες και τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων από την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινών παρέλυσαν την κίνηση στην Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Λικούντ. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, αντέτεινε ότι η απεργία είχε πολιτικά κίνητρα, ισχυριζόμενος ότι την υποκίνησε το κόμμα των Εργατικών (του Σιμόν Πέρες), το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σειρά της Συρίας;

Από την Ινδία, την οποία επισκέπτεται, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζέρ Βάισμαν, δήλωσε χτες ότι αναμένει την καθοριστική συμβολή της Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (διαδεχόμενη τον Ουόρεν Κρίστοφερ), όσον αφορά τον πειθαναγκασμό της Συρίας να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Ο Βάισμαν απέφυγε έξυπνα την υπόνοια ότι η εκτίμησή του αυτή αποτελεί μομφή προς τον Κρίστοφερ, λέγοντας ότι "του έχει μεγάλη υπόληψη", αλλά αναμένει καλύτερα αποτελέσματα από την Ολμπράιτ επειδή "η κατάσταση είναι τώρα περισσότερο ώριμη".

Ο Βάισμαν αναφέρεται κυρίως στην προσπάθεια να πειστεί ο Σύρος ηγέτης Χάφεζ αλ Ασαντ να προσέλθει σε απευθείας διάλογο με την ισραηλινή ηγεσία και κυρίως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο από την εκλογή του αντιμετωπίζει αρνητικά η Δαμασκός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ