Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνευσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Και επίσημα δόθηκε το βράδυ της Κυριακής τέλος στον 36χρονο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας. Ηγετικά στελέχη της πρώην ανταρτικής "Εθνικοαπελευθερωτικής Ενωσης" και ο Πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Αρζού, υπέγραψαν στο Προεδρικό Μέγαρο τη συνθήκη ειρήνευσης. Την ώρα που στέγνωνε το μελάνι υπογραφής της συμφωνίας, άρχιζε μια ατέλειωτη γιορτή, καθώς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες πανηγύριζαν γιορτάζοντας με κάθε τρόπο την έλευση μιας νέας περιόδου στην πολυτάραχη χώρα τους.

"Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος. Ομως, η σταθερή και διαρκής ειρήνη δεν είναι μια στιγμιαία αλλαγή, που παρουσιάζεται διά μαγείας. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, για να επουλωθούν τα τραύματα του εμφύλιου", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αρζού μετά την υπογραφή της συνθήκης. Στους ίδιους τόνους κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής των ανταρτών, υποδιοικητή Ρολάντο Μοράν: "Σήμερα τα όπλα σιγούν. Ο πόλεμος τελείωσε και η Γουατεμάλα είναι ο μόνος νικητής".

"Για πρώτη φορά υπάρχει ειρήνη σ' όλη τη Λατινική Αμερική και δημοκρατικά εκλεγμένοι Πρόεδροι σε κάθε χώρα", είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, με αφορμή τη συνθήκη ειρήνης που επιτεύχθηκε στη Γουατεμάλα, υποστηρίζοντας ότι "τα Ηνωμένα Εθνη είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που έχει την προσοχή του εστιασμένη και στις πέντε ηπείρους".

Η συμφωνία ειρήνης, που επιτεύχθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έξι χρόνων, προβλέπει μεταξύ άλλων την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα, τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις κατηγορίες για εγκλήματα στη διάρκεια του εμφύλιου, την αποκατάσταση των προσφύγων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων Ινδιάνων, τον αφοπλισμό των ανταρτών, την αναδιοργάνωση των ισχυρών κυβερνητικών στρατευμάτων. Η ίδια συνθήκη δίνει το "πράσινο φως" για τη θέσπιση νομοθεσίας περί αγροτικής μεταρρύθμισης και τη διαδικασία αλλαγών στην οικονομία και την εκλογική νομοθεσία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Γουατεμάλας εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και κονδύλια, που θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. δολάρια, καθώς και μακροπρόθεσμη διεθνής υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στη συνθήκη ειρήνης. Τα Ηνωμένα Εθνη από την πλευρά τους έχουν υποσχεθεί ότι θα αποστείλουν 155 στρατιωτικούς παρατηρητές, που θα επιβλέπουν τη διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα αναλάβει την εκπαίδευση, τη στέγαση και την επαγγελματική απασχόληση των πάνω από 3.000 ανταρτών της "Εθνικοεπαναστατικής Ενωσης Γουατεμάλας" (UNRG).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ