Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επικίνδυνη κορύφωση της κρίσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επικίνδυνα κορυφώνεται η κρίση στο Βελιγράδι, μετά τις αντιδράσεις ορισμένων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε βάρος του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την ασφυκτική παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, που από χτες αποτρέπουν τις διαδηλώσεις φοιτητών και οπαδών της αντιπολίτευσης στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Το θερμόμετρο ανέβηκε το απόγευμα της Κυριακής, οπότε έγινε για πρώτη φορά γνωστή η αντίδραση ορισμένων αξιωματικών του στρατού σχετικά με την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα από τα μέσα Νοέμβρη. Στις επιστολές αυτές, που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης από στελέχη του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος", οι στρατιωτικοί δηλώνουν ότι αποφάσισαν να "απευθυνθούν σε όλους για τη σωτηρία των δημοκρατικών σχέσεων, της αλήθειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη Σερβία". Οι αξιωματικοί κατηγορούν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι "έχει περιφρονήσει τους αξιωματικούς σε σημείο να τους υποβιβάσει σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας στη χώρα" και τον καλούν να "συνέλθει και να επιδείξει φρόνηση και συνέπεια"! Σε άλλο σημείο προειδοποιούν: "Δε θα επιτρέψουμε να σωριαστεί η Σερβία σε ερείπια. Ουδέποτε θα στραφούμε ενάντια στο λαό μας. Τα αεροπλάνα μας, τα άρματα μάχης και οι οβίδες μας θα στραφούν αποκλειστικά κατά του εχθρού". Οι ίδιοι στρατιωτικοί απέστειλαν επιστολή και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς, ζητώντας να τους πει "ανοιχτά και απερίφραστα πού είναι η θέση τους". Στη συνέχεια, όμως, σπεύδουν να δηλώσουν πως η θέση τους είναι "στο πλευρό του λαού και της νέας γενιάς". Πάντως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ομοσπονδίας Ν. Γιουγκοσλαβίας κράτησε αποστάσεις από τις επιστολές - βόμβα, καταγγέλλοντας σε ανακοίνωση "ερμηνείες που δίνουν ορισμένοι στο ρόλο του στρατού και που δεν αντανακλούν την επίσημη θέση του". Το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" επικαλούμενο την παραπάνω ανακοίνωση μετέδωσε πως "το ΓΕΣ και ο στρατός στο σύνολό του είναι ομόφωνοι στην κατά γράμμα εκπλήρωση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί". Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Πέρισιτς και τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Πρόεδρος Λίλιτς κάλεσε τους πολίτες "να διευθετήσουν την κρίση μέσω του πολιτικού διαλόγου".

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις φοιτητών και οπαδών του "Ζάγιεντο" συνεχίστηκαν και χτες παρά την ισχυρή αστυνόμευση και το πολικό κρύο. Οι χιλιάδες ένοπλοι αστυνομικοί αποθάρρυναν τους πολίτες να διαδηλώσουν στους κεντρικούς δρόμους, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν τις πορείες διαμαρτυρίας τους σε πεζόδρομους! Στελέχη της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να κατακλύσουν και να μπλοκάρουν το κέντρο του Βελιγραδίου, κατεβαίνοντας με τα αυτοκίνητά τους... Αλλα ηγετικά στελέχη του "Ζάγιεντο", όπως ο Βουκ Ντράσκοβιτς δεν περιορίστηκαν μόνον σε τέτοιες προτάσεις. Ο τελευταίος, απευθυνόμενος στην περιφερειακή κυβέρνηση του Μαυροβούνιου, την προέτρεψε να εγκαταλείψει τη μέθοδο των επιστολών συμπαράστασης και να προχωρήσει σε αποχώρηση όλων των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς της Ν. Γιουγκοσλαβίας. "Εάν θέλετε να μας βοηθήσετε, αποσύρετε τους βουλευτές σας από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο μέχρι την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη"! Τρεις μέρες πριν, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ζήτησε από τον Σέρβο ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να "επιλύσει το συντομότερο δυνατόν την κρίση πριν υποστούμε όλοι τις αρνητικές συνέπειες".

"Τορπίλη" από Τίρανα προς Κοσσυφοπέδιο

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Τριτάν Σέχου, δήλωσε το Σάββατο πως η πτώση του Σέρβου Προέδρου είναι "αναπόφευκτη" και κάλεσε τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να κάνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες για να "εξασφαλίσουν τα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους". Την ίδια μέρα, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς "βάρβαρη", καλώντας και εκείνος τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου αν αντιδράσουν και "να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και την ελευθερία που τους στερούνται".

Ομως, οι "απειλητικοί" τόνοι των δηλώσεων του Αλβανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών διήρκεσαν μόνον ένα 24ωρο. Καθώς, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι τα Τίρανα είναι "υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του λαού του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση, όπως αποφάσισαν οι υπόλοιποι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ