Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του Περού

Η οργάνωση που επιχείρησε να δυναμιτίσει φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, πραγματοποιώντας τυφλή βομβιστική ενέργεια στο β όροφο του κτιρίου του χημικού τμήματος στις 13 Νοέμβρη, εμφανίστηκε και πάλι στις εφτά παρά είκοσι, αυτή τη φορά όμως για να εκφράσει, όπως υποστηρίζει τη συμπαράστασή της στην οργάνωση Τουπακαμάρος, αντάρτες της οποίας έχουν καταλάβει, όπως είναι γνωστό, την ιαπωνική πρεσβεία στο Περού, κρατώντας ομήρους δεκάδες διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των συντρόφων τους που βρίσκονται στις φυλακές του Περού.

Οι βομβιστές του αυτοαποκαλούμενου Αντάρτικου Μαχόμενου Σχηματισμού είχαν τοποθετήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο των γραφείων της πρεσβείας του Περού, που βρίσκονται στο δεύτερο όροφο εξαώροφου κτιρίου, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 105, αδιαφορώντας για την τύχη των ενοίκων και των ανθρώπων που ήταν εκείνη τη στιγμή στα διαμερίσματα και τα γραφεία του κτιρίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, καθώς είχε αρχίσει να εκκενώνεται το κτίριο. Μόνο μια γυναίκα, η Χιονία Κασαπίδου, που περίμενε τον άνδρα της μπροστά στο κτίριο, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από τα σπασμένα τζάμια.

Οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει την αστυνομία 20 νωρίτερα, με τηλεφωνήματα που έγιναν από έναν άνδρα και μια γυναίκα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στο ραδιόφωνο του "Σκάι". Οι άγνωστοι βομβιστές δήλωσαν συγκεκριμένα ότι θα εκραγεί βόμβα σε είκοσι λεπτά στην πρεσβεία του Περού για συμπαράσταση στους Τουπακαμάρος.

Στο κτίριο της πρεσβείας δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών οι βομβιστές προκάλεσαν την έκρηξη με δυναμίτιδα και φιτίλι.

Η πρώτη βομβιστική ενέργεια του "Σχηματισμού" στο Πολυτεχνείο είχε όλα τα στοιχεία της προβοκάτσιας, ενώ το κείμενο της προκήρυξης με την οποία είχαν επιχειρήσει να δικαιολογήσουν τότε το χτύπημα στο Πολυτεχνείο ακολουθούσε ακραία αριστερίστικη φρασεολογία.

  • Αργά χτες το βράδυ εκπρόσωπος του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία του Περού στην Αθήνα επειδή "δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ