Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 35,6 τρισ. δραχμές το δημόσιο χρέος

Νέο άλμα του δημοσίου χρέους το χρόνο που εκπνέει. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η αποδοχή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, η συρρίκνωση της βιομηχανίας και η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αποτελεί τη βασική αιτία των ελλειμμάτων και του χρέους

Στο αστρονομικό ποσό των 35,6 τρισεκατομμυρίων δραχμών ανέρχεται το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του 1996. Το Γενάρη του 1997 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου φτάνουν αισίως το 1,5 τρισ. δραχμές, ενώ ενισχύονται οι απόψεις ότι οι μεγαλοεισοδηματίες, οι τραπεζίτες και όσοι έχουν προσβάσεις στο εξωτερικό τελικά θα αποφύγουν τη φορολογία στους κρατικούς τίτλους.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη,με θέμα το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για το επόμενο έτος.

Τα 35,6 τρισ. δραχμές του δημοσίου χρέους της χώρας στο τέλος του 1996, αναδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εκτός των άλλων και την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης να ελέγξει και να περιορίσει τα δημόσια ελλείμματα της χώρας. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησαν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων με απώτερο στόχο - όπως ισχυρίζονταν - τη μείωση του δημόσιου χρέους. Τελικά, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά τα χρόνια αυτά αυξάνει με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το δελτίο δημόσιου χρέους που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών, το τελευταίο, από 60% του ΑΕΠ το 1988 αυξήθηκε στο 120,5% το 1996: σε 8 δηλαδή χρόνια διπλασιάστηκε.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει επίσης τη θέση του ΚΚΕ ότι η γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η συρρίκνωση της βιομηχανίας και η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η δογματική αποδοχή των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΕΕ, είναι οι μεγάλοι υπεύθυνοι των δημοσίων ελλειμμάτων και κατά συνέπεια της διόγκωσης και του χρέους.

Οπως επίσης ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου το Γενάρη του 1997 ανέρχονται στο 1,5 τρισ. δραχμές και έχει προγραμματιστεί να καλυφθεί με τέσσερις εκδόσεις έντοκων γραμματίων και ομολόγων που θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις χωρών που έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, θα αποφύγουν τη φορολογία στους τόκους των τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Οπως είπε, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιευτεί εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα ορίζει τον τρόπο επιστροφής του φόρου για τις περιπτώσεις αυτές. Και επίσημα δηλαδή η κυβέρνηση προχωρεί στη φορολογία δύο ταχυτήτων στους κρατικούς τίτλους. Οι τραπεζίτες, βιομήχανοι και μεγαλοεισοδηματίες που έχουν προσβάσεις στο εξωτερικό, θα μπορούν να αγοράζουν αφορολόγητους τελικά τίτλους μέσω "ξένων" αγοραστών οι οποίοι θα λειτουργούν για λογαριασμό τους. Αντίθετα, εκείνοι που σίγουρα θα φορολογηθούν από 1/1/97 είναι οι μικροκαταθέτες που επενδύουν σε κρατικούς τίτλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ