Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Στο δρόμο ... η Θεσσαλονίκη του 1997

"Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 1997, το χρόνο του Πολιτισμού για την πόλη, την Ελλάδα και την Ευρώπη με μαχητική αισιοδοξία και πολύ ζωηρό τρόπο, με το μεγάλο πάρτι της Πρωτοχρονιάς" (!). Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Πολιτισμού και αφορά την αποψινή "μεγάλη γιορτή της πόλης", που θα γίνει στο Λευκό Πύργο. Μια υπαίθρια φιέστα μέσα στο καταχείμωνο, δίπλα στη θάλασσα, έτσι για να πουντιάσουμε... Πρόβα που προετοιμάζει "πολιτιστικά" το λαό της πόλης για τους δύσκολους και μίζερους καιρούς που ήρθαν...

Τα φώτα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ανάβουν επίσημα σήμερα με το "πάρτι" και το μήνυμά του: Ο πολιτισμός στην πόλη μας είναι άστεγος.Πίσω από τα φώτα παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική πολιτιστική υποδομή για τη στέγαση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών πολιτιστικών σχημάτων, η πενιχρή έως ανύπαρκτη οικονομική στήριξη των εκατοντάδων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και του νομού, οι απαρχαιωμένες βιβλιοθήκες κλπ. κλπ.

Πίσω από τα φώτα βρίσκονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα έργα της "ΠΠ" που πληρώθηκαν με καθυστέρηση και λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου. Οι 200 συμβασιούχοι της "ΠΠ", που στο 1997 το μόνο που βλέπουν είναι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς δουλιά.Κοντά σ' αυτούς βρίσκονται και κάποιοι άλλοι εργάτες του πολιτισμού, οι 110 ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, που κινδυνεύουν να μην κάνουν Πρωτοχρονιά, αφού ακόμη δεν πληρώθηκαν.

Αυτό είναι ένα μόνο μέρος από το πραγματικό πρόσωπο της κατά τα άλλα "καλύτερης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης", όπως τυφλά την αποκαλεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Π. Θεοδωρίδης.

Χτες ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΟΠΠΕ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανήγγειλαν την "πρωτότυπη πρωτοχρονιάτικη γιορτή", με "πρωτότυπη" υπαίθρια συνέντευξη Τύπου, δίπλα στην κεντρική εξέδρα των αποψινών εκδηλώσεων. Δεν είπαν, όμως, τίποτε που να μην το έχουμε ήδη ακούσει. Απέφυγαν και πάλι να μιλήσουν για την ουσία. Περιορίστηκαν να καλέσουν τον κόσμο στην αποψινή γιορτή, που "αποτελεί ένα δείγμα γραφής, ανεπίσημο, αλλά ουσιαστικό για το τι μέλλει γενέσθαι τη χρονιά που έρχεται".

"Πρωτεύουσα" του Πολιτισμού η Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστή το λαό και την ιστορία της πόλης; Μα ποιος μίλησε για κάτι τέτοιο. Εδώ κρίνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και του πολιτισμού. Η ενσωμάτωσή του δηλαδή και η παραπέρα χειραγώγησή του, με στόχο την πλήρη υποταγή στα σχέδια των λίγων και ισχυρών που τον χρησιμοποιούν ως μέσο για τα συμφέροντά τους. Οπως και να το κάνουμε, πάνω απ' όλα είναι πολιτικό το θέμα και δεν περιορίζεται μόνο στις κομπίνες και τις αρπαχτές.

Εμείς επιμένουμε να λέμε πως δυστυχώς χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο πολιτισμού, με χώρους και θεσμούς αντάξιους της αγωνιστικής, δημοκρατικής, πολιτιστικής παράδοσης και ιστορίας του λαού της. Δυστυχώς μαζί χάνεται και η ίδια η αξιοπρέπεια της πόλης.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ