Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προϊστορικά και παλαιοντολογικά ευρήματα
  • Προς χάριν της εταιρίας που κατασκευάζει την Αττική Οδό, στην περιοχή της Παλλήνης, καταστράφηκε μια νεολιθικής εποχής οικία, με σημαντικό ψηφιδωτό δάπεδο. Καταστράφηκε, δηλαδή, το μόνο εύρημα που είχε απομείνει από την αλόγιστη οικοδόμηση της ευρύτατης αυτής αρχαιολογικής περιοχής, το οποίο έφερε στο φως η προκαταρκτική ανασκαφική έρευνα, λόγω αυτού του οδοποιητικού έργου, της Β` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Παλλήνη. Και ενώ η ίδια η Εφορεία είχε προτείνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη διάσωση και διατήρηση της νεολιθικής οικίας, ...αιφνιδίως και περιέργως πώς, αντί το ΚΑΣ να εγκρίνει τους τρόπους διατήρησης του ευρήματος, πληροφορήθηκε προχτές το εξής γεγονός: Ερήμην του, το εύρημα ήδη διαλύθηκε. Το μόνο που απομένει στο ΚΑΣ είναι να ζητήσει απλώς, κατόπιν καταστροφής, εξηγήσεις από τους ανασκαφείς. Οπερ σημαίνει ότι η κατασκευαστική εταιρία θα μείνει στο απυρόβλητο, όπως συνέβη πολλάκις και με την «Αττικό Μετρό».
  • Θολωτός τάφος κοντά στον Κλαδεό ποταμό, ο δέκατος τρίτος που ανασκάπτεται στην Αρχαία Ολυμπία από τη Ζ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηλείας, περιείχε 100 αμφορείς της Μυκηναϊκής Εποχής, καθώς και αποσαθρωμένους ανθρώπινους σκελετούς. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν τα ευρήματα αυτά από τα πλέον σημαντικά στην Ηλεία, όχι μόνον λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αλλά και της αξίας των αμφορέων. Η Εφορεία θα συνεχίσει τις έρευνές της, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης και άλλων θολωτών τάφων στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο πιθανότατος κίνδυνος λαθρανασκαφής.
  • Κάτοικοι του χωριού Καλαμωτό στην περιοχή Θεσσαλονίκης ανακάλυψαν τυχαία νέα απολιθωμένα οστά ζώων - ιπποποτάμου, αλόγου και ελαφιού - τα οποία παραδόθηκαν και αξιολογήθηκαν από το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ζώα αυτά έζησαν στην περιοχή Θεσσαλονίκης πριν από 600.000 έως και 1.000.000 χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή Γρεβενών, που φανέρωσαν ότι εκεί πριν 3 εκατομμύρια χρόνια έζησε ο μαστόδοντας, ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα, και μετά την ανακάλυψη στη Μηλιά των Γρεβενών των δύο τεράστιων (4,39 μ.) χαυλιόδοντων.
  • Τα 33 αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν από την Ελλάδα (υπόθεση Πυλαρινού) και πουλήθηκαν από αρχαιοκάπηλους στην Αυστραλία, θα παραδώσει σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στη Μελβούρνη, ο Αυστραλός υπουργός Καλών Τεχνών, Πίτερ Μαγκόραν, στην γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδόνη, η οποία στις 18/7, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ν. Ουαλίας Μπομπ Καρ, εγκαινίασε στο Μουσείο Πάουερ του Σίδνεϊ, την έκθεση «Χίλια χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων: Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας». Να σημειώσουμε ότι για δεύτερη φορά η Αυστραλία επιστρέφει ελληνικές αρχαιότητες (πρόπερσι, ο τότε πολιτειακός πρωθυπουργός Τζεφ Κένετ είχε παραδώσει στον Ε. Βενιζέλο τέσσερα ελληνικά αγγεία).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντυπωσιακή και πλούσια υποβρύχια αρχαιολογική «σοδειά» (2012-08-19 00:00:00.0)
Σημαντικό αρχαίο ναυάγιο (2010-01-28 00:00:00.0)
Είναι - δεν είναι το ανάκτορο του Μενέλαου; (2002-03-13 00:00:00.0)
Νεολιθική Ηπειρος και Αμβρακία (2001-07-10 00:00:00.0)
Στο έλεος αρχαιοκαπήλων ο ελληνικός βυθός (2000-12-19 00:00:00.0)
Προϊστορικός οικισμός στα Σπάτα (1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ