Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ανοιγμα εμπορικού μετώπου;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Θέσεις σύγκρουσης στην αρένα του εμπορίου έχουν πάρει τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ και η Κίνα. Την αφορμή έδωσε η κυβέρνηση Κλίντον όταν ανήγγειλε ότι θα επιβάλει σε ένα περίπου μήνα δασμούς αυξημένους κατά 100% σε κινεζικά προϊόντα (κυρίως αθλητικά είδη, ρολόγια, παιχνίδια) αξίας 2.800.000.000 δολαρίων, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δε δραστηριοποιείται όσο χρειάζεται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε ηλεκτρονικά είδη, αμερικανικές ταινίες, βιντεοκασέτες, αναλογικούς και ψηφιακούς δίσκους. Με τη σειρά της, η κινεζική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, όσον αφορά σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων.

"Οι αμερικανικές εταιρίες υφίστανται βαρύτατες οικονομικές απώλειες ετησίως από την πειρατεία στην Κίνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", είπε χαρακτηριστικά ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Μίκι Κάντορ, υπενθυμίζοντας ότι, το 1994, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου ξεπέρασε τα 29.000.000.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Πεκίνο προσανατολίζεται στην επιβολή αντιμέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διακοπή των διμερών συνομιλιών για συνεργασία με αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι μεγάλες αυξήσεις σε δασμούς που βαρύνουν εισαγόμενες κασέτες, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, C.D., τσιγάρα, αλκοόλ και καλλυντικά αμερικανικής προέλευσης. Επίσης, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε σχέση με τη Διεθνή Ενωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας και την Ενωση Εταιριών SOFTWARE και θα παγώσει τις αιτήσεις αμερικανικών εταιρών για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ