Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Επέκταση του χάους;

ΑΛΓΕΡΙ .-

Οι φανατικοί μουσουλμάνοι, πιθανότατα, είναι υπεύθυνοι για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος, που παρατηρούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλγερίας και έχουν κάνει την καθημερινή ζωή αρκετά δύσκολη από τις 17 Δεκέμβρη, οπότε και άρχισαν.

Η δημοσία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν έχει προβεί σε περαιτέρω εξηγήσεις για το θέμα, αν και οι διακοπές αυτές γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες (από 5 έως 12 ώρες), με αποτέλεσμα, όλα τα μεγάλα καταστήματα και τα ταξιδιωτικά γραφεία να παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές μέρες.

Παράλληλα με το σαμποτάζ αυτό, οι Αλγερινοί φανατικοί ισλαμιστές προειδοποίησαν το προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας να εγκαταλείψει την Αλγερία μέχρι τις 7 Γενάρη. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του περιοδικού "Στερν", αν και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία χαρακτηρίζοντας το θέμα "υψίστης εθνικής ασφαλείας", υπογραμμίζει ότι το τελεσίγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στις γερμανικές αρχές με τη μορφή επιστολής και παρόμοια επιστολή έχουν λάβει και άλλες διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών, που παραμένουν ακόμα στην Αλγερία.

Επιπλέον, το στρατιωτικό σκέλος του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας", ο Ισλαμικός Στρατός Σωτηρίας, με ανακοινωθέν του, που δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", διευκρινίζει ότι ο πόλεμος που η οργάνωση έχει κηρύξει εναντίον της Γαλλίας δεν πρόκειται να διεξαχθεί επί γαλλικού εδάφους. Η ένοπλη ισλαμική οργάνωση τονίζει ότι ο πόλεμος εναντίον της Γαλλίας είναι απολύτως νόμιμος και το ίδιο ισχύει και για όλους τους υποστηρικτές της, δηλαδή, τους χριστιανούς και τους εβραίους.

Τέλος, ο Αλγερινός πολιτικός Αϊτ Αχμέντ, ηγετικό στέλεχος του απελευθερωτικού αγώνα της Αλγερίας στη δεκαετία του '50 και νυν επικεφαλής του αλγερινού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την υποψία ότι οι 4 αεροπειρατές του γαλλικού Αιρ Μπας είχαν την κάλυψη των αλγερινών αρχών, οι οποίες, με αυτήν τους την ενέργεια, στόχευαν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης βοήθειας από τις γαλλικές αρχές στην πάταξη των φανατικών ισλαμιστών.

Ο Αχμέντ έκανε λόγο για "τραγικό λάθος τακτικής", τόσο εκ μέρους της αλγερινής κυβέρνησης, όσο και εκ μέρους της γαλλικής, που την υποστηρίζει, με την επιλογή της βίαιης καταστολής της αντίδρασης των φανατικών μουσουλμάνων. Ο Αχμέντ δικαιολόγησε την άποψή του, λέγοντας ότι η βίαιη αυτή καταστολή εμπεριέχει και τον κίνδυνο να οδηγηθεί ο αλγερινός λαός προς τους φανατικούς ισλαμιστές, αλλά και τον κίνδυνο της εξάπλωσης των βίαιων επιθέσεων και εκτός αλγερινού εδάφους, κάτι που αποδείχτηκε με την τελευταία αεροπειρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ