Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιφατικές ειδήσεις από την Τσετσενία

Οι διάφορες πλευρές μιλούν για νίκη και για ήττα του αντιπάλου, ενώ το βέβαιο είναι ο μεγάλος αριθμός των απωλειών

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Αντιφατικές πληροφορίες για τα γεγονότα στην Τσετσενία μεταδίδουν τις τελευταίες μέρες τα ρωσικά ΜΜΕ. Κυριαρχούν, βέβαια, οι επίσημες διαβεβαιώσεις πως η στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης του Γκρόζνι, που ξεκίνησαν οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, προχωράει μεν με δυσκολία, αλλά σημειώνει επιτυχία. Επίσημες πηγές υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις αυτές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, το κέντρο της πόλης, δημόσια κτίρια και το ίδιο το προεδρικό μέγαρο. Λέγεται, επίσης, πως στις απελευθερωμένες από τον ομοσπονδιακό στρατό περιοχές γίνεται διανομή τροφίμων στους κατοίκους, στήνονται υπαίθρια στρατιωτικά μαγειρεία και δημιουργούνται όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση πως τις ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ αποτελούν μόνο ποινικοί εγκληματίες και ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι, μάλιστα, χρησιμοποίησαν, όπως αναφέρεται, χημικές ουσίες (αμμωνία και χλώριο) κατά των ρωσικών δυνάμεων. Παρά τις υποσχέσεις τους, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα σε δημοσιογράφους αποδεικτικά στοιχεία για χρησιμοποίηση χημικών ουσιών από τους άνδρες του Ντουντάγεφ. Ο Ντουντάγεφ, που, μαζί με τη φρουρά του, βρίσκεται σ' ένα καταφύγιο στα περίχωρα του Γκρόζνι, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάλεσε τους Τσετσένους να επιδείξουν "κουράγιο και υπομονή".

Από την άλλη μεριά, εντελώς αντίθετες είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν μη κυβερνητικές πηγές από την Τσετσενία, κυρίως βουλευτές και δημοσιογράφοι, που στις 2 και 3 Γενάρη επέστρεψαν από το Γκρόζνι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η στρατιωτική επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων απέτυχε. Μέσα στην πόλη υπάρχουν δεκάδες καταστραμμένα άρματα μάχης. Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες και από τις δυο πλευρές κείτονται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Δεν έχουν δοθεί επίσημες πληροφορίες για τις απώλειες του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μόνο έξω από το προεδρικό μέγαρο κείτονται τα πτώματα 100 Ρώσων στρατιωτών. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας των ενόπλων δυνάμεων "Κράσναγια Ζβεζντά" συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ζιτολένκο σκοτώθηκε στην Τσετσενία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις ομοσπονδιακές μονάδες, που είχαν αρχικά καταλάβει το σιδηροδρομικό σταθμό του Γκρόζνι, περικυκλώθηκαν από τους Τσετσένους και εξοντώθηκαν. Επισημαίνεται πως εκατοντάδες άνδρες των ομοσπονδιακών δυνάμεων αιχμαλωτίστηκαν και πως οι ομάδες και τα άρματα των ρωσικών δυνάμεων που έχουν απομείνει δίνουν άτακτες και αμυντικές μάχες, περιμένοντας νέα επίθεση των ομοσπονδιακών μονάδων και την αεροπορική υποστήριξη. Αντίθετα, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και απέκτησαν τον έλεγχο και άλλων σημαντικών σημείων του Γκρόζνι.

Ο Ντουντάγεφ πρότεινε να γίνει παύση πυρός για μερικές ώρες, ώστε να απομακρυνθούν από τους δρόμους οι νεκροί και τραυματίες. Επίσης, δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Ιβάν Ρίμπκιν, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Γκρόζνι, την αποχώρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων και τον ταυτόχρονο αφοπλισμό των ένοπλων υποστηρικτών του Ντουντάγεφ. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Δούμα δεν έχει σήμερα τις αρμοδιότητες για να θέσει τέρμα στις εχθροπραξίες. Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από το Γκρόζνι τάχθηκε και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός Γεγκόρ Γκαϊντάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η στρατιωτική επιχείρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων απέτυχε και με "τεράστιες" απώλειες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το Γκρόζνι. Τόνισε ότι το πρόβλημα της Τσετσενίας βγαίνει πλέον από τα ρωσικά πλαίσια και γίνεται διεθνές, μιας και καταπατούνται μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή. Βέβαια, ο Γκαϊντάρ για άλλη μια φορά αποκρύπτει την τεράστια δική του ευθύνη και των άλλων αντισοβιετικών πολιτικών παραγόντων της Ρωσίας για τη σημερινή κατάσταση στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, με δήλωσή του χτες βράδυ, ο Βιατσεσλάβ Κόστικοφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, έμμεσα επιβεβαίωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες και ότι πρόκειται για σοβαρή ήττα. Σημείωσε ειδικά ότι θα χρειαστεί να τεθεί το ζήτημα της "επαγγελματικότητας αυτών που σχεδίασαν την επιχείρηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ