Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρβαρότητα

γ\Η\ σύγκρουση στην Τσετσενία αποτελεί ήδη ένα από τα σοβαρότερα διεθνή προβλήματα. Για την πολιτική και στρατηγική διάσταση του θέματος έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση, που συχνά περνά κάτω από πέπλο επίμονης σιωπής. Οι τραγικές επιπτώσεις, που έχει για δεκάδες λαούς και εθνότητες η ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της ΕΣΣΔ.

γ\Ο\σο κι αν προσπαθούν, πάντως, οι διάφορες πλευρές να αποσιωπήσουν το γεγονός, στο φόντο υπαρκτών προβλημάτων και αδυναμιών που είχε ο σοσιαλισμός, η πραγματικότητα βοά και μάλιστα με δραματικό πλέον τρόπο. Η αρμονική συμβίωση τόσων λαών επί 70 και πλέον χρόνια, η από κοινού δημιουργική πορεία τους, η εποποιία όλων τους ενάντια στο φασισμό, τα τόσα και τόσα επιτεύγματά τους σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, έδωσαν τη θέση τους στην αδυσώπητη αντιπαράθεση και τη φονική αναμέτρηση.

γ\Ο\ σπαραγμός, που ξεδιπλώθηκε εδώ και μερικά χρόνια, και το αίμα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Καραμπάχ, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Τσετσενίας, της Ρωσίας πέρα από το μεγαλύτερο, αλλά δυστυχώς μακάβριο εγκώμιο, που αποτελεί για τον σοσιαλισμό, δείχνουν χειροπιαστά και κάτι άλλο. Ο καπιταλισμός και η κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα δεν αντέχουν - δε θα μπορούσαν άλλωστε ν' αντέξουν - σε καμιά απολύτως σύγκριση με τον αγώνα για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ