Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Προς χαλάρωση του εμπάργκο στη Σερβία;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το ζήτημα της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη νέα Γιουγκοσλαβία εξέτασαν χτες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό θα ανακοινωθεί αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο έλαβε την περασμένη βδομάδα αναφορά με την υπογραφή των διαμεσολαβητών της Ευρώπης Ντέιβιντ Οουεν και Τόρβαλντ Στόλτενμπεργκ, στην οποία επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση της νέας Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρατά κλειστή τη μεθόριο με τους Σέρβους της Βοσνίας και να μην τους βοηθά με όπλα, χρήματα ή καύσιμα.

Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο προσανατολίζεται στην παράταση του καθεστώτος "χαλαρών κυρώσεων" σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, που ισχύει εδώ και 100 μέρες. Η παράταση θα γίνει για το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίo θα αρχίσει να μετρά από την ερχόμενη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι το "καθεστώς χαλάρωσης των κυρώσεων" σημαίνει αποκατάσταση των δικαιωμάτων της χώρας στους τομείς των επικοινωνιακών συνδέσεων καθώς και των αθλητικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Επιπλέον, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας προσανατολίζεται στην αναζήτηση τρόπων οι οποίοι θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της ικανοποίησης ορισμένων "αιτημάτων εξαίρεσης" της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης από τον οικονομικό αποκλεισμό για ανθρωπιστικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ