Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιπαραθέσεις σε πολλά μέτωπα

Συνάντηση Γιάσερ Αραφάτ και Χόσνι Μουμπάρακ χτες στο Κάιρο

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έφτασε χτες το πρωί στο Κάιρο. Οι συνομιλίες Αραφάτ και Μουμπάρακ είχαν ως θέμα την επέκταση της πΠαλαιστινιακής αυτονομίας. Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Ο Αραφάτ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα αρκέστηκε να εκφράσει την άποψη ότι ουσιαστική ώθηση στο ζήτημα αυτό θα δώσει μια συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση Ράμπιν - Αραφάτ είχε προγραμματιστεί για αυτήν τη βδομάδα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 19 Γενάρη.

Χωρίς δηλώσεις και σχόλια συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και οι συνομιλίες μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο. Η ατμόσφαιρα, πάντως, που επικρατεί σε αυτόν το γύρο των συνομιλιών είναι μάλλον βαριά και απαισιόδοξη.

Πίσω στο Τελ Αβίβ, ο Γιτζάκ Ράμπιν, μιλώντας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, είπε ότι θα προτείνει στον Γιάσερ Αραφάτ μια ολική ανακατάταξη των ισραηλινών στρατευμάτων στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, η οποία θα συνοδεύεται και από μερική αποχώρηση, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών. Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Ράμπιν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από "τις γραμμές του 1967", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα κρατήσει σημαντικό αριθμό των δυνάμεών της σε "θέσεις - κλειδιά" στη Δυτική Οχθη. Τις θέσεις αυτές και την Ιερουσαλήμ θα τις συμπεριλαμβάνει μια τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή αστυνομία διέλυε βίαια μια διαδήλωση εβραίων εποίκων κοντά στην πόλη της Ραμάλα. Οι έποικοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να εγκαταστήσουν τα πρώτα θεμέλια ενός νέου εβραϊκού οικισμού. Αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων, οι επικεφαλής των εποίκων προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα βρεθεί "προ πολλών και δυσάρεστων εκπλήξεων".

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε, χτες το πρωί, σφοδρή επίθεση κατά θέσεων των υποστηριζομένων από το Ιράν σιιτών ανταρτών της "Χεζμπολά". Την από ξηράς επίθεση, η οποία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έξω από τα όρια της βόρειας γραμμής που χωρίζει τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ από τα λιβανικά εδάφη, συνόδευσαν επιθέσεις με ρουκέτες από ισραηλινά αεροπλάνα. Ο απολογισμός της επίθεσης αυτής, η οποία θεωρείται η ισραηλινή απάντηση στην προχτεσινή επίθεση των ανταρτών της "Χεζμπολά" εναντίον της λιβανικής χριστιανικής πολιτοφυλακής, δεν είχε γίνει γνωστός μέχρι χτες το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ