Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θα χαθούν 40 δισ.;

Ούτε δραχμή δεν έχει εισπραχθεί για το λογαριασμό καταπολέμησης της ανεργίας, όπως προβλέπεται στην ΕΓΣΣΕ '94 -'95. Δε θα εισπραχθούν ποτέ, εκτιμά ο ΣΕΒ...

Σαράντα δισεκατομμύρια,από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, θα έπρεπε σήμερα να βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως προβλέπεται στη διετή Εθνική Σύμβαση, που έχει υπογράψει ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ.Ομως όχι μόνο δεν έχει γίνει η συγκέντρωση αυτών των χρημάτων, αλλά αντίθετα εκτιμάται ότι μάλλον δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ!

Αυτό το στοιχείο προέκυψε από την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Σκουλαρίκη,με τον ΣΕΒ,στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το ΙΚΑ,στο οποίο είχε ανατεθεί η είσπραξη των εισφορών, δεν μπορεί να προχωρήσει στη συγκέντρωση του ποσού για λόγους τεχνικού χαρακτήρα, όπως η έλλειψη συστήματος μηχανοργάνωσης με τέτοιες δυνατότητες. Το Ιδρυμα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση - πρακτικά - όσων προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, ζητά να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προσαρμόζει τη μορφή της είσπραξης των εισφορών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ,να υπολογίζονται δηλαδή οι εισφορές επί των "ακαθάριστων" αμοιβών και όχι επί των καθαρών, όπως προβλέπει η σύμβαση.

Εκ μέρους του ΣΕΒ πάντως, στην προχτεσινή συνάντηση, εκφράστηκε η πεποίθηση πως τα 40 δισεκατομμύρια, που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής, δε θα συγκεντρωθούν τελικά!

Μέσα στη βδομάδα οι ενδιαφερόμενοι φορείς (ΓΣΕΕ,εργοδοτικές οργανώσεις) θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα παρουσία εκπροσώπων του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας.

Εσφαλμένη μεν, αλλά...

"Εσφαλμένη" χαρακτήρισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Φιλικωπλάστ" χαρακτηρίστηκαν... πιστωτές (! ), με αποτέλεσμα οι εργοδότες να πληρώσουν μόνο το 40% των δεδουλευμένων που τους όφειλαν. Παρ' όλα αυτά, θεώρησε ότι το άρθρο 44 του νόμου 1892/92, όπου στηρίχτηκε η δικαστική απόφαση, δίνει τη δυνατότητα τέτοιας ερμηνείας, ανατρέποντας ουσιαστικά τον παραπάνω χαρακτηρισμό του! Οπως τόνισε ο υπουργός, θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΘΟ για το θέμα της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ