Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Συναινετική" προεδρολογία και διεργασίες ενόψει της Συνδιάσκεψης
  • Την Τρίτη συνεδριάζει το ΕΓ υπό την παρουσία του πρωθυπουργού για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Δυσαρέσκεια αλλά και ανασταλτικότητα για τη λήψη μέτρων κατά του Θ. Πάγκαλου

Τη δική της "ουσιαστική" συμβολή στη συντήρηση και ανατροφοδότηση της προεδρολογίας, προσφέρει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες καθώς την ίδια ώρα εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης με παράλληλη εκδήλωση της δράσης των "δελφίνων".

Οπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, παρόντος του Α. Παπανδρέου, όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Για το ίδιο θέμα ο Α. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε "φυσιολογικό ότι η προεδρολογία έχει μπει στο προσκήνιο" ενώ δεν απέφυγε να αναφερθεί για μια ακόμα φορά στο "όραμα" της πολυπόθητης συναίνεσης που πρέπει να πρυτανεύσει στο θέμα της εκλογής Προέδρου ώστε "να αποφευχθούν εκλογές".

Στο θέμα της προεδρολογίας δεν απέφυγε να πάρει μέρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που χτες "διευκρίνισε" ότι για το ΠΑΣΟΚ, δεν εντάσσεται στα πρόσωπα που έχουν τα προσόντα για την κατάληψη του θώκου ο Κ. Μητσοτάκης ενώ επανέλαβε ότι η "ιδεολογική καταγωγή και το πολιτικό παρελθόν έχουν μικρή σημασία" για την επιλογή του υποψηφίου. Παράλληλα ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και πάλι στη "δυνατότητα που έχει η παρούσα Βουλή να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας" για να συμπληρώσει ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οσον αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τις νέες δηλώσεις τουΘ. Πάγκαλου,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι ισχύουν και για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τα όσα είχε πει για τον Κ. Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το Σκοπιανό, με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του. Οσο για τις δηλώσεις Πάγκαλου περί αναξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών, ο Ε. Βενιζέλος αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό ενώ επανέλαβε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του κατά του Θ. Πάγκαλου σχετικά με τις απόψεις του τελευταίου γύρω από το "πόθεν έσχες".

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι"δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει" τα λεγόμενα του συναδέλφου του χωρίς να παραλείψει να πει ότι "ο καθένας έχει την ευθύνη όσων λέει". Οσο για τη συνεχώς αναβαλλόμενη μεταξύ τους συνάντηση, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιχειρηθεί η πραγματοποίησή της χωρίς να δημοσιοποιηθεί. Επιχείρησε δε να δημιουργήσει την αίσθηση, ουσιαστικά, ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν ασχολείται ιδιαίτερα" με την τακτική του στελέχους του. Την ίδια εικόνα παρουσίασαν και ο Κάρολος Παπούλιας ("απορώ γιατί εντυπωσιάζεστε με τα ξεσπάσματα του κ. Πάγκαλου", απάντησε σε ερωτήσεις για τον συνάδελφό του) και ο Μ. Παπαϊωάννου που συμπέρανε ότι "ο Θ. Πάγκαλος είναι ΠΑΣΟΚ ως το κόκαλο"... Αυτή η εικόνα βέβαια κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώςσοβαρές είναι οι αντιδράσεις στη Χαρ. Τρικούπη αλλά και η δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για τις μεθόδους του πρώην υπουργού. Είναι ενδεικτική άλλωστε η χτεσινή συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Λιβάνη για να εξεταστεί το πρόβλημα. Η παραπάνω ωστόσο δυσαρέσκεια είναι αμφίβολο αν θα μεταφραστεί σε λήψη μέτρων κατά του Θ. Πάγκαλου, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη ρευστότητα μέσα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης και οι πάντες, με πρώτους τους "δελφίνους", επιδιώκουν να αυξήσουν τις μετοχές τους για την "επόμενη μεταπαπανδρεϊκή μέρα" (ας σημειωθεί ότι χτες και πάλι ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε τη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική που τον οδήγησε, όπως είπε, να αρνηθεί τις προτάσεις για συμμετοχή του στην κυβέρνηση). Αυτή ακριβώς η "επόμενη μέρα" είναι που ουσιαστικά θα επιχειρηθεί να καθοριστεί και να προσδιοριστεί με τη Συνδιάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ