Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αρχίζει το μεγάλο φαγοπότι

Οι κυβερνητικές συσκέψεις για την προώθηση των διαδικασιών ξεπουλήματος του ΟΤΕ πληθαίνουν. Οι πιέσεις των μεγαλοσυμφερόντων - μέσω και των ελεγχόμενων από αυτά διεθνών Οργανισμών - για να αρχίσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το "άρμεγμα" των διαρκώς αυξανόμενων κερδών του, εντείνονται. Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ (πιστά αντίγραφα εκείνων της ΝΔ), που ακυρώνουν το δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΤΕ και παραδίδουν συνολικά τις τηλεπικοινωνίες της χώρας μας στις ορέξεις των πολυεθνικών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, άρχισαν ήδη να υλοποιούνται. Το στήσιμο "θυγατρικών" που ανοίγει πλέον διάπλατα την κύρια είσοδο του ΟΤΕ (κι όχι μόνο τα παράθυρα) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεκίνησε. Η εικόνα διάλυσης του ΟΤΕ, εγκατάλειψης δραστηριοτήτων του, ασυδοσίας των εργολάβων, θεσμικής προετοιμασίας για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και, βέβαια, ευθείας αμφισβήτησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, γίνεται πια αντιληπτή κι απ' τον τελευταίο εργαζόμενο, ενώ τα μόνα πράγματα που ευημερούν είναι το μικροβόλεμα κάποιων ημετέρων και η παγίωση της κυριαρχίας πολυεθνικών συγκροτημάτων (π.χ. Κινητή τηλεφωνία).

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη μακαριότητά της. Κρίμα! Χίλιες φορές κρίμα για ένα Συνδικάτο με αγωνιστική παράδοση και πρόσφατες σκληρές μάχες για έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο και ανεπτυγμένο προς όφελος του λαού, να γίνεται σήμερα απλός θεατής τέτοιων δραματικών εξελίξεων. Φτάσαμε, δυστυχώς, στο σημείο (όπως έγινε προχτές στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ), να διαπιστώνεται πως η σημερινή πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όχι μόνο περιφρονεί τους στόχους των πολύμορφων αγώνων των χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ αλλά και αρνείται πεισματικά να ψελλίσει έστω, την αντίθεσή της σ' αυτά τα διαλυτικά σενάρια. Μάταια οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ απηύθυναν στο τελευταίο ΔΣ (18/1) ύστατη έκκληση για άμεση στροφή της επικίνδυνης αυτής πορείας του Συνδικάτου. Μάταια προσπάθησαν να πείσουν για την ανάγκη προσαρμογής της ΟΜΕ - ΟΤΕ στις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της, που μίλαγαν για αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής και κάθε έκτασης. Αντί για απάντηση, η αυτοδύναμη ΠΑΣΚΕ, με την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ και της ΑΣ ("ΣΥΝ"), έκανε κυρίαρχο και επίκαιρο (! ) ζήτημα του ΔΣ το πώς θα υποβληθούν προτάσεις απ' την Ομοσπονδία πάνω σ' ένα σχέδιο της Διοίκησης του ΟΤΕ για τη δήθεν αναδιοργάνωσή του. Σχέδιο, που σαν μοναδικό μέλημά του έχει τη διαμόρφωση οργανωτικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία ενός ιδιωτικοποιημένου πια ΟΤΕ! Σχέδιο, που κρίθηκε γενικά σαν θετικό απ' την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ενώ δηλώθηκε καθαρά και ξάστερα η υποστήριξή της στην ίδρυση "θυγατρικών" με τη συμμετοχή ιδιωτών!!!... Οσο για την επερχόμενη μετοχοποίηση, αυτή βρίσκεται απλά υπό... παρακολούθηση! Φαίνεται ότι τελικά δεν είχε και πολύ άδικο ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ όταν έλεγε ματαξύ σοβαρού και αστείου πως θα καταγγείλει την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και του μικρού ΣΥΝεταίρου της για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας...

Γίνεται φανερό, όμως και κάτι άλλο. Οταν δρομολογούνται τέτοιες δραματικές εξελίξεις, μια συνδικαλιστική ηγεσία με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, δεν μπορεί απλά να χαρακτηρίζεται σαν θεατής τους και μόνο. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή η ηγεσία χειροκροτεί το χαράτσι στα τιμολόγια του ΟΤΕ, επιδοκιμάζει το διορισμό ανώτατου στελέχους ιδιωτικής εταιρίας σε θέση Γενικού Διευθυντή (! ), συμφωνεί και επαυξάνει στην ίδρυση"θυγατρικών", αποδέχεται τελικά το νομοθετικό περιβάλλον - και το στηρίζει με... προτάσεις - που κάνει από τώρα τον ΟΤΕ "φύλλο και φτερό" μέχρι την πλήρη άλωσή του... Θεατής λοιπόν; Ναι! Ταυτόχρονα, όμως και συνένοχος! Ετσι, απ' τα ίδια τα πράγματα φαίνεται ότι η θέση της ΕΣΚ - ΟΤΕ για την ανάγκη αποβολής αυτής της ηγεσίας και για την άμεση προκήρυξη εκλογών, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία τους, υπέρ εκείνων που θέλουν και μπορούν να παλέψουν για την ύπαρξη του ΟΤΕ και για τη διασφάλιση των υπό εκκαθάριση εργατικών δικαιωμάτων, είναι και δικαιωμένη και επίκαιρη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ