Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με συνέπεια στην υπηρεσία της συναίνεσης

Με το "όραμα" της συναίνεσης ως προμετωπίδα και τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό να εντείνονται, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση έχουν μπει ήδη στη φάση τόσο της αναζήτησης των κατάλληλων τακτικών για το κλείσιμο μιας σειράς ζητημάτων, όσο και της προετοιμασίας που απαιτεί η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Η ψήφιση της πρότασης του Α. Παπανδρέου,για την αναστολή της δίωξης των σκανδάλων, αποτέλεσε αφετηρία εκδήλωσης και ξεδιπλώματος "νέων" τακτικών εκ μέρους των αστικών πολιτικών φορέων και των "αυτόνομων" στελεχών τους, των "δελφίνων" και των εφεδρειών της άρχουσας τάξης.

Με σήμα το

... Μέγαρο

Ομως τα πάντα, όπως θέλουν να πιστεύουν οι κυρίαρχοι κύκλοι, είναι ελεγχόμενα και κινούνται σε καθορισμένα πλαίσια. Σημειολογικά, μάλιστα, θα μπορούσε να σημειωθεί πως έχει τη δική του αξία το γεγονός ότι οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών περικλείονται ανάμεσα: α) Στο μήνυμα συμψηφισμού και της συναινετικής συγκάλυψης που στάλθηκε από τη Βουλή τη Δευτέρα, και β) Στην παροχή διαπιστευτηρίων συναίνεσης, από κοινού, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ", στη φιέστα της ΟΚΕ, που πραγματοποιήθηκε - για το συμβολικόν του πράγματος - στο Μέγαρο Μουσικής, στο τέλος της βδομάδας.

Την ώρα λοιπόν που στη ΝΔ ανακάλυψαν ότι "δε" ζητούν εκλογές. Ενώ ο Κ. Μητσοτάκης μετά τις "εξομολογήσεις" περί του Σκοπιανού και την κόντρα του με τον Κ. Καραμανλή,προτεινόταν και αποκλειόταν από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας... Καθώς στο "νέο αίμα" για τον πολυπόθητο "εκσυγχρονισμό" στρατολογήθηκαν οι Α. Ανδριανόπουλος και Μ. Ανδρουλάκης... Αφού ο Θ. Πάγκαλος,μετά τις δηλώσεις του για το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε "αναποφάσιστος" ως ψηφοφόρος, αλλά ιδιαίτερα αποφασισμένος, με τη στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, να διευκολύνει την ασυδοσία του Λαμπράκη στο Πάρκο Ελευθερίας,η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει:

Συντήρηση και ενίσχυση με κάθε τρόπο της προεδρολογίας.Χρησιμοποίηση, μετά το χαρτί του εκλογικού εκβιασμού στο θέμα των αναστολών, του χαρτιού του ανασχηματισμού.Αξιοποίηση των διαδικασιών ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης,αλλά και της ίδιας της Συνδιάσκεψης, για την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του και την επιβολή των δικών του κανόνων ενόψει της διαδοχής. Εξασφάλιση όλων εκείνων των άλλοθι,που αν, κατά ανατροπή των σημερινών δεδομένων, προκηρυχτούν εκλογές να μην τις "χρεωθεί" και να τον αποδεσμεύουν από τη διακήρυξη "δεν πάω για Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Ολα τα παραπάνω θα επιχειρηθεί να αναχθούν σε "κεντρικά πολιτικά ζητήματα", ενώ θα αναζητηθούν νέα αποπροσανατολιστικά πυροτεχνήματα, ώστε να διευκολυνθεί: α) Η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. β) Το βάθεμα της εξάρτησης μέσα από το "κλείσιμο" θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και γ) Η συντηρητικότερη στροφή που θα επικυρωθεί μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι μέθοδος για την ενίσχυση της προεδρολογίας δε θα είναι ο "κλασικός" τρόπος της αναμονής για την επιλογή του υποψηφίου της, αλλά η ανακοίνωση κάποιου ονόματος για το αξίωμα του Προέδρου, αρκετό διάστημα πριν από τη λήξη τη θητείας του Κ. Καραμανλή, ίσως και τον επόμενο μήνα.

Συνδιάσκεψη: Σταθμός

της "δελφινομαχίας"

Οσο για τις εξελίξεις γύρω από ζήτημα της διαδοχής, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, που μετέχουν ενεργά στη σύνταξη των κειμένων, που θα αποτελέσουν υλικά της Συνδιάσκεψης, σημειώνουν ότι ουσιαστικά με την εν λόγω διαδικασία θα επιχειρηθεί να καθοριστούν οι κανόνες του "μετα - Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ". Βέβαια στην παραπάνω κούρσα μετέχουν πολλοί και μετέρχονται όλους τους τρόπους.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος και οι κομματικοί της Χαρ. Τρικούπη, αξιοποιώντας τη δύναμή τους στον κομματικό μηχανισμό, σήμερα πια δεν αποκλείουν αποφάσεις για αλλαγές στο καταστατικό μέσα από τη Συνδιάσκεψη. Αλλαγές που θεωρούν ότι μπορούν να τις καθορίσουν για να ενισχύσουν τη θέση τους και στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Οι "νομιμόφρονες" δηλώνουν πίστη στις επιθυμίες του Α. Παπανδρέου και αναζητούν το εφαλτήριο της εκτόξευσής τους από το βάθρο του υπουργικού θώκου. Είναι η μοναδική κατηγορία στους οποίους πιάνει το χαρτί του ανασχηματισμού, που, ακριβώς γι' αυτό, δεν μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα του παρελθόντος.

Οι "εκσυγχρονιστές" τηρούν στάση αναμονής, διαισθανόμενοι τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να απαντήσουν στις κατηγορίες για διατάραξη της ενότητας, παρά την προβολή τους από τα ΜΜΕ. Πρόθεσή τους, όπως σημειώνεται, είναι να επανεμφανιστούν έντονα στο προσκήνιο όχι πολύ πριν την ώρα της καταγραφής των δυνάμεων των "δελφίνων" στη Συνδιάσκεψη. Από την πλευρά τους οι "λαϊκιστές" φαίνονται να συζητούν και να διαπραγματεύονται τη στάση τους με την κομματική ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, όπως και οι "Γεννηματικοί".

Οσο για τον Θ. Πάγκαλο κινείται με το δικό του τρόπο, δημιουργώντας αναταράξεις και κινούμενος με το ένα πόδι εκτός ΠΑΣΟΚ. Η στήριξή του από ΜΜΕ, που ελέγχονται από τους... διεκδικητές της πρωτοκαθεδρίας στα σαλόνια του μεγάλου κεφαλαίου, έναντι των μέχρι σήμερα επικρατούντων στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι αυτός ο περιβόητος "αυθορμητισμός" του Θ. Πάγκαλου... δεν είναι και τόσο αυθόρμητος.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ