Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες επιχειρήσεις στην Τσετσενία

Ενοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εξακολουθούν να ελέγχουν θύλακες αντίστασης στο Γκρόζνι, ενώ στη σχεδόν κατεστραμμένη πρωτεύουσα κατευθύνονται κι άλλες ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις από τη βάση Τολστόι - Γιουρτ

ΜΟΣΧΑ.-

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Μόσχα για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών στην Τσετσενία, να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση των συγκρούσεων και να ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός. Στο μεταξύ, ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εξακολουθούν να ελέγχουν θύλακες αντίστασης στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, προβάλλοντας αντίσταση. Στην πρωτεύουσα, κατευθύνονται νέες ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις από τη βάση Τολστόι - Γιουρτ. Ενισχύσεις φτάνουν και στην Ανατολική Τσετσενία, όπου έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Τσετσένων αυτονομιστών. Από την άλλη μεριά, στο Γκρόζνι, ύστερα από μερικές μέρες σχετικής ηρεμίας, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να σφυροκοπούν με το πυροβολικό θέσεις των Τσετσένων. Οι Τσετσένοι υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν επίθεση στα δυτικά της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται χημικό εργοστάσιο που προσπαθούν να καταλάβουν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις. Επίσης δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα από τα βουνά της Τσετσενίας και εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις ενάντια σε ρωσικές θέσεις στο Γκρόζνι. Επίσης ανταλλαγές έγιναν στις τοποθεσίες Σαμασάκι, Ζακάν - Γιουρτ, Ασίνοβσκαγια και Αχρόι - Μαρτέν. Σε ό,τι αφορά τον Ντουντάγεφ, ο επικεφαλής της τσετσενικής υπηρεσίας Τύπου Μοβλάντι Ουντούγκοφ δήλωσε στο Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ πως ο Ντουντάγεφ βρίσκεται ακόμα στο Γκρόζνι, παρά την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου και σημαντικών δημόσιων κτιρίων και οδικών αρτηριών από το ρωσικό στρατό.

Από την άλλη μεριά, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα γεγονότα της Τσετσενίας. Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση, προειδοποίησε πως "η διάλυση της Ρωσίας θα αποτελέσει το πλέον επικίνδυνο γεγονός πριν από το τέλος του αιώνα". "Με βάση τα δικά της συμφέροντα, τα συμφέροντα της Ευρώπης και των άλλων χωρών, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή σε ό,τι αφορά την κρίση στην Τσετσενία. Πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα, διαφορετικά η διάλυσή της θα έχει αρχίσει", τόνισε ο Σεβαρντνάτζε. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, μετά τη συνομιλία του με το Ρώσο πρεσβευτή στο Κάιρο, απηύθυνε έκκληση υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην κρίση της Τσετσενίας, με σκοπό να διατηρηθούν ου καλές σχέσεις της Ρωσίας με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία υιοθετεί τώρα η Γερμανία. Η Γερμανία ενδέχεται να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία, αν η Μόσχα δε μεταβάλει τη στάση της στην Τσετσενία, δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, κατά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζιρεφ. Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Φόλκερ Ρίε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μπιλντ Τσάιτουνγκ", με "ευγενικό τρόπο" σύστησε να μην παραβρεθεί ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Πάβελ Γκρατσόφ στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, που θα γίνει στο Μόναχο, γιατί "αυτή τη στιγμή θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Γερμανία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ