Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρότα συναίνεσης και κινδυνολογίας

Συνεδρίασε χτες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του Α. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού αξιοποίησε το θέμα της προεδρικής εκλογής, τροφοδοτώντας το "όραμα" της συναίνεσης, αποκήρυξε καταστροφολογώντας το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών και αυτοανακηρύχτηκε σε "μαχητή" κατά των "ανηλεών επιθέσεων", που επιχειρούν "πολλαπλά κέντρα" ενάντια στην πολιτική...

Σε διάγγελμα συναίνεσης προέβη ουσιαστικά χτες ο πρωθυπουργός, με αφορμή την υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και ταυτόχρονα, επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της τιμής και "μαχητής" της ανεξαρτησίας του πολιτικού κόσμου, ο οποίος βάλλεται "από πολλαπλά κέντρα", ενώ δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει με αφορμή το ενδεχόμενο εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Α. Παπανδρέου,μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το κυβερνητικό κόμμα, "ώστε να επιτευχθεί επιλογή ενός υποψηφίου, που θα στηρίζεται σε ευρύτατη συναίνεση, στην πιο ευρεία δυνατή συναίνεση",όπως είπε. Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με το αν ο υποψήφιος που θα επιλεγεί μπορεί να προέρχεται από τον εκτός του ΠΑΣΟΚ χώρο, απάντησε "ασφαλώς... δεν το αποκλείουμε".Προχωρώντας, δε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, κάτι που μέχρι τώρα θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο, κάνοντας λόγο για "προτίμηση",αλλά όχι για απόφαση, ως προς την πολιτική προέλευση του υποψηφίου.

Σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επιλογή του προσώπου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "σαφώς σε κάποια φάση θα πρέπει να συναντηθούμε" με τα άλλα κόμματα, στο πλαίσιο των συναινετικών - πάντα - αναζητήσεων. Εσπευσε, βέβαια, να πει ότι δεν πρόκειται για "παζάρι", ούτε για διαδικασία "πάρε - δώσε". Οσο για το ζήτημα ενδεχόμενης επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου, ο Α. Παπανδρέου δήλωσε, αφήνοντας για μια ακόμα φορά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ότι "δεν το έχουμε συζητήσει". Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Διαδικασίες ανεύρεσης

υποψηφίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα θα γίνουν από επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό την εποπτεία του Α. Τσοχατζόπουλου,ενώ πηγές της κυβέρνησης δήλωναν ότι στη διαδικασία αυτή δε θα εμπλακεί ο Α. Λιβάνης. Επίσης, δεν αποκλειόταν τελικά αντί για έναν να βρεθούν... περισσότεροι υποψήφιοι, που θα αξιοποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη των ψηφοφοριών. Παράλληλα, τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ, που θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Α. Παπανδρέου, κλήθηκαν από τον πρωθυπουργού να παραδώσουν το επόμενο διάστημα τις προτάσεις τους με τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Ονόματα, που όπως σημειωνόταν μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν έπεσαν χτες πάνω στο "τραπέζι". Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η προτροπή του Α. Παπανδρέου προς τα στελέχη του, να προσανατολιστούν σε μια υποψηφιότητα, η οποία ακόμα και στην περίπτωση που δε συναινέσει ο Μ. Εβερτ, να εξασφαλίζει τη στήριξη ικανού αριθμού βουλευτών από την πλευρά της ΝΔ. Κίνηση που εκτιμήθηκε και ως προσπάθεια δημιουργίας "ρήγματος" στη ΝΔ, αλλά δεν έλειψαν και οι απόψεις που υποστήριζαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για "διευκόλυνση" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο σημείο αυτό δεν έλειψαν απόψεις μελών του ΕΓ, ότι, εφόσον πραγματικά δεν επιθυμούνται εκλογές, θα πρέπει να υπάρξει μια "τίμια" συμφωνία με τους πολιτικούς φορείς, που θα συναινέσουν σε κοινά αποδεκτό υποψήφιο, ενώ δεν έλειψαν ενστάσεις για τη δυνατότητα ύπαρξης συμφωνίας με την Πολιτική Ανοιξη.

Κινδυνολογία και

εκλογικός εκβιασμός

Οσο για το ενδεχόμενο εκλογών, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να κινηθεί και χτες στη γνώριμη τακτική της κινδυνολογίας. Μεταφέροντας ένα κλίμα καταστροφής,υποστήριξε ότι "οι κίνδυνοι από εκλογές τώρα είναι για τον τόπο μεγάλοι",και συνέχισε, λέγοντας ότι "ένας μήνας αντιπαλότητας προεκλογικής θα αρκέσει για να δυναμιτίσει τη σταθερότητα και εμπιστοσύνη που έχουμε τώρα... διεθνώς". Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει το χαρτί του εκλογικού εκβιασμού, λέγοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται εκλογές", ενώ παρέδωσε στη... "λαϊκή χλεύη" όσους οδηγήσουν εκεί τα πράγματα, οι οποίοι "θα φέρουν μεγάλη ιστορική ευθύνη".

Τιμητής της

πολιτικής!

Ομως, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε χτες στα ζητήματα περί της προεδρικής εκλογής. Προσπάθησε να ανακηρυχτεί σε "ορκισμένο διώκτη" όλων εκείνων που προχωρούν "σε ανηλεή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών δυνάμεων". "Φαινόμενο", συνέχισε, που στοχεύει σε "αποδυναμωμένα κόμματα... που δε θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργήσουν παρά μόνο σε συμμαχίες ελεγχόμενες, έτσι ώστε να είναι "ξέφραγο αμπέλι" η οικονομία της χώρας".Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να μιλήσει για "μάχη" που πρέπει να δοθεί - "αυτή τη μάχη τη δίνουμε", υποστήριξε σε άλλο σημείο - κατά του "εκχυδαϊσμού της σημερινής πολιτικής ζωής, που προκαλείται σαφώς από πολλαπλά κέντρα (και) υπονομεύει όλα τα κόμματα μαζί".

Βέβαια, ο Α. Παπανδρέου δε διανοήθηκε να κατονομάσει αυτά τα "πολλαπλά κέντρα", υποστηρίζοντας, όταν του ζητήθηκε, ότι "δεν είναι αστυνόμος"... Σε καμία, επίσης, περίπτωση δε σκέφτηκε να κάνει κάποια διάκριση ανάμεσα σε εκείνη την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων συγκυβερνώντων της αντιπολίτευσης, που παράγει τη διγλωσσία, την αναξιοπιστία, την παραπολιτική και τη "σκανδαλώδη" προσέγγιση του πολιτικού γίγνεσθαι, από την πολιτική που αντιπαλεύει εκείνους τους πολιτικούς φορείς, που με την αντίληψη και πρακτική τους μετατρέπουν τελικά τη χώρα σε "ξέφραγο αμπέλι".

Μεγαλοστομίες και

σιωπηρές ομολογίες

Οσο για τις αντιδράσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, όταν τους ετίθετο το ζήτημα, γιατί τελικά δεν ονοματίζονται αυτά τα κέντρα, εάν είναι ειλικρινής η πρόθεση να αντιμετωπιστούν, απαντούσαν αφοπλιστικά: "Γιατί πρέπει να κυβερνηθεί και η χώρα"... Πρόκειται μάλλον για απάντηση στο ερώτημα "ποιος κυβερνάει αυτόν τόπο" και φωτογραφίζει το ποιος στηρίζει και στηρίζεται από τα - κατά τα άλλα καταγγελλόμενα - "πολλαπλά κέντρα"... Απάντηση που επιχειρείται να αποσιωπηθεί πίσω από τις μεγαλοστομίες περί "διάσωσης" της πολιτικής.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του τιμητή της πολιτικής ζωής. Αλλωστε, το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση υπό το πρίσμα να βρεθούν εκείνοι οι πολιτικοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού και η αξιοποίηση εκ μέρους της ΝΔ ζητημάτων όπως το "πόθεν έσχες". Θέμα που, όπως έλεγαν χτες κυβερνητικοί παράγοντες, πρέπει να μπει στο περιθώριο, ενώ σημείωναν ότι η σχετική πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα καταψηφιστεί από την κυβέρνηση.

  • Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που η πραγματοποίησή της μετατίθεται για τον Απρίλη, την περίοδο, δηλαδή, που - όχι τυχαία - συμπίπτει χρονικά με τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καραμανλής - Εβερτ

Καθοριστική για την τελική στάση της ΝΔ στην προεδρική εκλογή, θεωρείται η συνάντηση, σήμερα το μεσημέρι, του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ,με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οπρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συζητήσει με τον "πνευματικό πατέρα" του, μεταξύ των άλλων, και το θέμα της προεδρικής εκλογής. Οι "νουθεσίες" του Κ. Καραμανλή ασφαλώς θα μετρήσουν σοβαρά στη διαμόρφωση της θέσης της ηγεσίας της ΝΔ.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ γύρω από το θέμα.Ο Σ. Κούβελας ζήτησε εγρήγορση και προετοιμασία για εκλογές, που αποτελούν πάντα στόχο της ΝΔ, ενώ διαπιστώνει ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες από τις δημοτικές εκλογές, ώστε να αλλάξει η θέση του κόμματος. Αρκετά καθαρή θεωρεί τη θέση της ΝΔ, όπως έχει εκφραστεί από τον Μ. Εβερτ, ο Γ. Σούρλας,ο οποίος άφησε στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του κόμματος τη σύγκληση των οργάνων για τη διαμόρφωση της "οριστικής θέσης".

"Θεωρώ πιθανό αυτή η Βουλή να δώσει Πρόεδρο", δήλωσε οΘ. Αναγνωστόπουλος.

Σενάριο;

Το σενάριο της παραίτησης Καραμανλή και της αναγκαστικής επίσπευσης των διαδικασιών, επιμένει να "καλλιεργεί" η Πολιτική Ανοιξη. Ο βουλευτής Στ. Στεφανόπουλος,μιλώντας στο "Φλας", δήλωσε ότι "δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και μια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μία ουσιαστική και αναγκαστική πλέον επίσπευση των διαδικασιών". Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, δεν πρέπει να βρεθεί απροετοίμαστος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ