Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εναρξη συντακτικής διαδικασίας

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -

Το σημαντικό και δύσκολο έργο συγγραφής του νέου Συντάγματος, ανέλαβαν από χτες τα μέλη του νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου, με υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη αποστολή μέχρι τον ερχόμενο Ιούλη.

Ενας από τους "σκοπέλους" που θα πρέπει να ξεπεράσει χωρίς πολλά "τραύματα" το νοτιοαφρικανικό νομοθετικό Σώμα, θα είναι και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΕΚ) θεωρεί πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες κάλπες, θα πρέπει να είναι κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αντίθετα, το "Εθνικό Κόμμα" του αντιπροέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ δεν κρύβει την επιθυμία του για ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα (πενταετούς θητείας) που θα προκύπτει από το συνασπισμό των μεγαλυτέρων πολιτικών παρατάξεων της χώρας.

Λύση για τα παραπάνω καλείται να δώσει η Συνταγματική Συνέλευση, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της Βουλής. Η Συνταγματική Συνέλευση υποδιαιρείται σε έξι επιτροπές, κάθε μία εκ των οποίων θα πρέπει να ασχοληθεί και με ανάλογη κατηγορία των υπό συγγραφή άρθρων του νέου νοτιοαφρικανικού Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά από την - προ δύο βδομάδων - εκστρατεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, περισσότεροι από χίλιοι Νοτιοαφρικανοί απέστειλαν στη Συνταγματική Συνέλευση τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για το νέο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ