Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβουλεύσεις για μείωση των επιτοκίων

Ανταλλάγματα για τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων ζήτησαν στη χτεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικνομίας οι τραπεζίτες

Φθηνότερο χρήμα μετά από ένα με δυο μήνες, καθώς οι κρατικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα μείωση του επιτοκίου χορηγήσεων. Η απόφαση αυτή αφορά πριν απ' όλα τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να δανείζονται με μικρότερο κόστος χρήματος. Αυτό αποφασίστηκε χτες σε πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου και των διοικητών των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - οι τραπεζίτες ζήτησαν συγκεκριμένα ανταλλάγματα, για να προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι σήμερα 15 ποσοστιαίες μονάδες περίπου πάνω από τον πληθωρισμό. Ετσι, τον Δεκέμβρη με πληθωρισμό 10,8% το ονομαστικό επιτόκιο ήταν 25,4%.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι "υπάρχουν μικρά περιθώρια μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων" σε συνάρτηση με τη λεγόμενη διαφορά που υπάρχει με τα επιτόκια καταθέσεων και επανέλαβε ότι μέσα στο 1995 τα επιτόκια θα μειωθούν συνολικά κατά τέσσερις μονάδες. Σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι "προς το παρόν" δε θα μειωθούν. Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δε θα γίνει ενιαία από όλες τις τράπεζες, αλλά καθεμιά ξεχωριστά θα αποφασίσει πότε και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια. Χτες, μάλιστα, η ΕΤΕΒΑ ανακοίνωσε ότι από... 20 Γενάρη μειώνει το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεών της για τη γενική κατηγορία πάγιων εγκαταστάσεων κατά 1,25% και το οποίο διαμορφώνεται σε 23,75% από 25%.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος σχετικά με την πορεία των επιτοκίων είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική "λελογισμένων επιτοκίων" και είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσής τους στην επόμενη έκδοση κρατικών ομολόγων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ