Κυριακή 29 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Πόσο ενθαρρυντικό είναι το μέλλον;

Οι τρομοκράτες του αύριο θεωρούνται ικανοί να εξοντώσουν το ήμισυ του πληθυσμού ολόκληρων πόλεων με γενετικές υπερ - επιδημίες, ενώ στο πιθανό οπλοστάσιό τους, θα ανήκουν και βόμβες, γενετικά όπλα, που στόχο θα έχουν συγκεκριμένες εθνικές ομάδες και θα προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες

Οι πόλεμοι θα μπορούν στο μέλλον να διεξάγονται σχεδόν αναίμακτα χάρη σε νέα όπλα. Αυτή είναι μία από τις δέκα πιο ασυνήθιστες προβλέψεις της περσινής χρονιάς, που ανήκει στη "World Future Society", με έδρα στη Βηθεσδά, κοντά στην Ουάσιγκτον, και συμπεριλαμβάνεται στη γενική της πρόβλεψη για το 1995. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη "World Future Society" για μελλοντικούς "πολέμους άνευ νεκρών", θα φροντίζουν τα νέα όπλα με ακτίνες λέιζερ, υπερηχητικά κανόνια, καθώς και σφαίρες που ναρκώνουν.

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι προβλέψεις τόσο "παρήγορες". Οι τρομοκράτες του αύριο θεωρούνται ικανοί να εξοντώσουν το ήμισυ του πληθυσμού ολόκληρων πόλεων με γενετικές υπερ - επιδημίες. Στο πιθανό οπλοστάσιό τους, ανήκουν και βόμβες, γενετικά όπλα, που στόχο θα έχουν συγκεκριμένες εθνικές ομάδες και θα προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Ακόμα, προβλέπεται ότι, στον πολύ κοντινό 21ο αιώνα, θα αυξηθεί και η εγκληματικότητα (!).

Ο άνθρωπος του μέλλοντος δε θα είναι πια ο καλός γνωστός Αδάμ, αλλά θα συναρμολογείται, με αυξημένη μεταμόσχευση "μη ανθρωπίνων στοιχείων στο σώμα του", από περισσότερα κομμάτια: βιολογικά, μηχανικά και ηλεκτρονικά. Αυτός ο καινούργιος άνθρωπος - μάλλον για παραλλαγή του τέρατος του Φρανκενστάιν θα πρόκειται - δε θα έχει μία ισόβια εργασία, αλλά θα περιφέρεται ως μεταβιβαστική εργατική δύναμη από καθήκον σε καθήκον και από εργοδότη σε εργοδότη. Ακόμα δε θα τρώει πια τρεις φορές την ημέρα, αλλά πέντε φορές προς το συμφέρον του ελαστικού ωραρίου.

Τα κομπιούτερ θα μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε "σκεπτόμενες μηχανές". Κάποια μέρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν, όπως το βασίλειο των φυτών και το ζωικό βασίλειο, ως "βασίλειο των κομπιούτερ", αναφέρει μία από τις προβλέψεις επιστημόνων. Εμπειρίες με τη "φαινομενική πραγματικότητα" (virtual reality) στο βασίλειο των κομπιούτερ θα οδηγήσουν ανθρώπους σε διατάραξη της προσωπικότητας και, συνεπώς, στον ψυχίατρο, αποφαίνονται οι επιστήμονες. Εδώ, να πούμε ότι, για να συναντήσουμε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τον 21ο αιώνα, καθώς και στις μέρες μας δε σπανίζουν καθόλου οι ...ψιλοδιαταράξεις έως και οι σοβαρότατες διαταράξεις προσωπικότητας, ως συνέπεια των εμπειριών της "πραγματικής πραγματικότητας", που πολύ συχνά οδηγούν στον ψυχίατρο. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι μας περιμένει... Ενας όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά (!) πλασμένος... Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δε σκοπεύουν να ξεκινήσουν "απεργία αναπαραγωγής", αντίθετα, για τον 21ο αιώνα αναμένεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μία δημογραφική έκρηξη με 4.300.000.000 γεννήσεις το 2012.

Δε χρειάζεται, βέβαια, ειδική ευφυφια για να καταλάβει κανείς ποιο θέμα βάζουν επί τάπητος οι μελλοντολογικές παρατηρήσεις. Το θέμα των κινδύνων που δημιουργεί η τεχνική πρόοδος όταν πέφτει στα χέρια μιας κοινωνίας που εκ φύσεως δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ωφέλιμα. Και, φυσικά, στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας και, ας μας επιτραπεί να συμπληρώσουμε, ειδικά στη Βηθεσδά, πρέπει κανείς να φυλάγεται και από τη σκόπιμη παραπληροφόρηση. Αυτή η αισιόδοξη εικόνα των πολέμων του μέλλοντος ήταν, άραγε, πραγματική ή απλώς μια προσπάθεια εξωραϊσμού των πραγματικών;

Γ. ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ