Κυριακή 1 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρακοσυλλέκτης ο Πολιτισμός

Χρονιά "αποφράς" ήταν το 1994 για το υπουργείο Πολιτισμού, αφού τρία μαύρα γεγονότα το σημάδεψαν: Η πτώση του προϋπολογισμού στο (0,29 %), ο θάνατος της υπουργού Μελίνας Μερκούρη και η μετατροπή των κρατικών σκηνών και ορχηστρών σε ΝΠΙΔ, που άνοιξε το δρόμο για την εμπορευματοποίησή τους. Με λειψό προϋπολογισμό, το ΥΠΠΟ στράφηκε στον τζόγο. Στο ΛΟΤΤΟ για να καλύψει, τουλάχιστον, ανελαστικές δαπάνες, και στην επίσημη θεσμοθέτηση επιτροπή χορηγών ιδιωτικής "πρωτοβουλίας" στον πολιτισμό, καθώς και το 2ο πακέτο Ντελόρ αποδείχτηκε "φούμαρα". "Φούμαρα", που υποβάθμισαν τον Πολιτισμό σε υποπρόγραμμα, μειώνοντας τα κονδύλιά του, αλλά αυξάνοντας τα κονδύλια του αθλητισμού και τουρισμού της ιδιωτικής "πρωτοβουλίας".

Το 1994 άρχισε άσχημα για τις αρχαιότητες, με τη διάρρηξη (12/1) της αποθήκης όπου συγκεντρώνονται τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές του μετρό. Κλάπηκαν 28 αγγεία των υστερορωμαϊκών χρόνων, τα οποία το ΥΠΠΟ χαρακτήρισε "αντικείμενα χωρίς ιδιαίτερη αξία" (!). Την επομένη, ομάδα του ΥΠΠΟ εξετάζει τη Συλλογή Μητσοτάκη στα Χανιά. Το πόρισμα, μετά την προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος, ήταν: "Η χορήγηση άδειας συλλέκτη στον Κ. Μητσοτάκη ήταν καθ' όλα σύννομη". Το ΥΠΠΟ μιλά τότε μόνο για "ηθικό πρόβλημα", παρόλο που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θέτει θέμα για το πώς καταρτίζονται οι ιδιωτικές συλλογές και ζητά αναθεώρηση του αρχαιολογικού νόμου και των διατάξεων για την αρχαιοκαπηλία.Το υπουργείο κωφεύει...

Αρχές Φλεβάρη η Μελίνα Μερκούρη αναχωρεί για τις ΗΠΑ και στις 6/3 υποκύπτει στο "Μεμόριαλ". Η σορός επιστρέφει και κηδεύεται με μεγάλες τιμές.

Υπουργός ορίζεται ο Θάνος Μικρούτσικος και εξαγγέλλει: Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Εισαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύνταξη και ψήφιση νέου αρχαιολογικού νόμου. Δημιουργία Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (ΕΠΔΠ). Ανέγερση του Μουσείου Ακρόπολης.

Ολα τα παραπάνω παρέμειναν εξαγγελίες,με εξαίρεση: Το ΕΠΔΠ,που προχωρά σημειωτόν και ημετερικά, ανάλογα με το "χρώμα" του δήμου και το "ενδιαφέρον" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ίδρυση Οργανισμού ΝΠΙΔ Μουσείου Ακρόπολης και την ανέγερση στου Μακρυγιάννη,παρά την υπερσυμφόρηση του χώρου και εξαιτίας του μετρό.

Ιούλη αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού ο Νίκος Σηφουνάκης και μέχρι τον Οκτώβρη, το υπουργείο αξιοποιείται στη μάχη των δημοτικών εκλογών.Εγκαίνια περιφερειακών μουσείων, ημερίδες και εκδηλώσεις τέθηκαν στην υπηρεσία δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, ανά την Ελλάδα.Το ΥΠΠΟ, αντί να μεριμνήσει για την ασφάλιση και περίθαλψη όλων των καλλιτεχνών - παραμονές δημοτικών εκλογών διά στόματος πρωθυπουργού, ανακοινώνει πενήντα εφάπαξ τιμητικές συντάξεις σε καλλιτέχνες και στη συνέχεια συντάσσει νομοσχέδιο τιμητικών συντάξεων ερήμην των φορέων.

Η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ κυριάρχησε για καιρό, καθώς έκλεισαν οι χώροι Ακρόπολης, Κνωσού και Σουνίου. Την επομένη των δημοτικών εκλογών... η απεργία κηρύσσεται παράνομη και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο δικαστήριο. Τελικά ικανοποιήθηκαν τα οικονομικά αιτήματα της ΠΟΣΥΠΠΟ (η πλειοψηφία της ανήκει στην ΠΑΣΚΕ), με το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις κρατικές σκηνές και με επιβάρυνση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων (που χρηματοδοτεί τον αρχαιολογικό τομέα) και της οικοδομής (του πολίτη που θέλει να χτίσει σπίτι).

Εξαγγελίες έγιναν και περί Εθνικής Πολιτικής Βιβλίου,η οποία δημοσιοποιήθηκε (22/12/94), ζητώντας - ελλείψει χρημάτων - ενίσχυση από το ΛΟΤΤΟ. Και ο χρόνος έκλεισε χωρίς θεσμοθέτηση της "ενιαίας τιμής του", γιατί αντιβαίνει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...

Τέλος, "έργο" του 1994 είναι και η πτώση - στο 0,26% - του προϋπολογισμού για το 1995, προϋπολογισμού υποβάθμισης του Πολιτισμού σε ρακοσυλλέκτη.

Αθηνά ΤΣΟΚΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ