Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές επεκτάσεις

"Κάθε έργο, κινηματογραφικό ή θεατρικό, έχει το δικό του ηχοχώρο. Αυτό τον ηχοχώρο οφείλει να ανακαλύψει και να καλύψει μουσικά ο κάθε δημιουργός, ο κάθε συνθέτης, που καλείται να γράψει μουσική για ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο". Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης και συνεργάτης του "Ρ" Γιώργος Μηνάς,μουσική του οποίου θα παρουσιαστεί στις 23 Γενάρη, στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής, στα πλαίσια της συναυλίας με τίτλο "Μουσική Ελλήνων συνθετών για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση". Το "Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής" υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου θα παρουσιάσει έργα των Χρήστου Λεοντή, Γιώργου Μηνά, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Βασίλη Τενίδη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά ζωντανά, η μουσική, που ο Γ. Μηνάς έγραψε για την ταινία "Το σπίτι στην εξοχή" της Λάγιας Γιούργου.

"Γράφω μουσική για κινηματογράφο", λέει ο συνθέτης με αφορμή τη συναυλία, "σημαίνει υπηρετώ τις καταστάσεις και τους ήρωες, που παρουσιάζονται στο έργο. Δε με ενδιαφέρει να γράψω κάποιες μελωδίες, που θα ντύσουν ορισμένες σκηνές. Εκείνο που με απασχολεί είναι να τονώσω τα κύρια στοιχεία της ταινίας, που είναι οι καταστάσεις, η εικόνα, οι ήρωες. Οταν πιάσω στα χέρια μου ένα κείμενο, προσπαθώ κατ' αρχήν να βρω τον ηχοχώρο του, που κατά τη γνώμη μου πάντα υπάρχει. Σ' αυτή τη δουλιά, κυρίως, με συναρπάζει η σχέση των ηρώων και των καταστάσεων, η οποία μπορεί να επεκταθεί μουσικά".

Τονίζοντας ότι είναι χρέος όλων των μουσικών φορέων να προωθήσουν την ελληνική δημιουργία, ο Γ. Μηνάς λέει ότι "χρειάζεται να βγει προς τα έξω η μεγάλη ποσότητα των ελληνικών έργων. Αυτό δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά και όλη την Ελλάδα. Επίσης, χρειάζεται εξαγωγή της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό".

Ο Γιώργος Μηνάς έχει γράψει ακόμη μουσική για τις ταινίες "Δίκαιος και άδικος λόγος" της Λένας Βουδούρη και "Χαβάη" του Θανάση Σκρουμπέλου. Στο θέατρο, τη μουσική για τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, τη "Μήδεια" και τις "Δούλες" του Ζενέ και το έργο "Ρωμαίος, Ιουλιέτα και τα σκοτάδια" σε σκηνοθεσία Ανθ. Καρυοφίλη.

Ρ. ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συναυλία κλασικής μουσικής στον Περισσό (2024-03-20 00:00:00.0)
Συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο Σταύρο Ξαρχάκο (2022-12-16 00:00:00.0)
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο (2022-06-09 00:00:00.0)
Μελωδίες του Πιοβάνι (2012-05-13 00:00:00.0)
«Δρόμοι της θάλασσας» (2006-08-03 00:00:00.0)
Αναζητώντας διέξοδο σε μια δύσκολη εποχή (2006-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ