Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ... γενική γραμμή της φόνισσας

Η "Η φόνισσα", η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που θα προβληθεί από την ΕΤ-1 στις 21.50, κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Σκιάθο, στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η μοίρα της γυναίκας ήταν σκληρά προκαθορισμένη σε βασανιστική υποταγή. Μέσα σ' αυτή την ασφυκτική κοινωνία, γίνεται φόνισσα θηλυκών παιδιών η Φραγκογιαννού, Θύμα και θύτης μιας παράλογης κοινωνίας.

Παίζουν οι: Τούλα Σταθοπούλου, Γιώργος Κέντρος, Ανθή Ανδρεοπούλου και άλλοι. Η σκηνοθεσία είναι του Αγγελου Κοβότσου.

Από το SEVEN X στις 21.00 "Γενικός επιθεωρητής" του Χένρι Κόστερ.

Μια έξοχη ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γκογκόλ με μια εκπληκτική ερμηνεία από τον Ντάνι Κέι. Ολοι περιμένουν τον κύριο γενικό, όλοι τρέμουν τι θα δει και τι θα αναφέρει στους "πάνω" μετά από την αποχώρηση του. Ετσι, αβασάνιστα, με γνώμονα το φόβο, παίρνουν για επιθεωρητή έναν αφελή μικροπωλητή.

Από την ΕΤ-2, στις 23.40, "Φιτζκαράλντο",του Βέρνερ Χέρτσογκ. Εξωτισμός, περιπέτεια, άγρια ομορφιά της φύσης και σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμών με φόντο τη ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι τα κύρια "συστατικά", της πολύ καλής ταινίας του Χέρτσογκ. Πρόκειται για την ιστορία ενός παθιασμένου λάτρη της όπερας, που θέλει να φέρει την ευρωπαϊκή μουσική στην καρδιά του Αμαζονίου. Εξαιρετική είναι η ερμηνεία του Κλάους Κίνσκι. Κοντά του παίζει η Κλαούντια Καρντινάλε.

Από το SEVEN X στις 23.30 "Ο δράκος του Ντίσελντορφ" του Φριτς Λανγκ.Μέσα από ρεαλιστικές εικόνες, με εξπρεσιονιστικό ύφος, ο σκηνοθέτης "ζωντανεύει" την αληθινή ιστορία του δράκου, καυτηριάζει τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία της Αστυνομίας και αναπλάθει με ακρίβεια την εποχή. Με τον Πίτερ Λόρε, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.00 "Ζουλού" του Σάι Εντφιλντ.

Μια ιστορική περιπέτεια που αφηγείται την τρομερή μάχη, στήθος με στήθος, ανάμεσα στους Βρετανούς και τους πολεμιστές του Κετεβάγιο, του ηγεμόνα της φυλής των Ζουλού. Θα γυρίσουμε στο 1879 και θα παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα τη μετωπική σύγκρουση που προκάλεσαν οι Αγγλοι, με αποτέλεσμα να σφαγιασθούν και να κατακρεουργηθούν 1.200 στρατιώτες. Με τους: Στάνλεϊ Μπέικερ, Τζακ Χόκινς, Μάικλ Κέιν, Τζέιμς Μπουθ.

Αύριο "Κυριακή", από την ΕΤ-3 στις 00.15 "Γενική γραμμή" του Σεργέι Αϊζενστάιν. Μια κορυφαία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη, που υμνεί την κολεκτιβοποίηση της γης. Ο Αϊζενστάιν αναπτύσσει το θέμα του και πετυχαίνει να δίνει μηνύματα στο θεατή σαν οπτικά συνθήματα. Η ταινία

γυρίστηκε έπειτα από πολλές περιπέτειες στην Κεντρική Ασία, τη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Μπακού και άλλες περιοχές. Ο αρχικός τίτλος της ήταν "το παλιό και το καινούριο" και δεν προβλήθηκε ποτέ στη Δυτική Ευρώπη παρά μόνον μια ακρωτηριασμένη κόπια, στη Γαλλία. Την ταινία προλογίζει ο Αλέξης Δεμερτζόγλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ