Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΝ είναι προτάσεις υπευθυνότητας

Οχι μόνο δε συμμετέχουμε στη λεγόμενη Δ.Ε.Ν., που έχουν συστήσει οι άλλες πολιτικές νεολαίες, όχι απλά δε συμφωνούμε μαζί τους, αλλά δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία μας και την απόφασή μας να αντιπαλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας την αντίληψη και τα αιτήματα που προωθούν για τα ναρκωτικά.

Δε μας εξέπληξε, μα και δεν περιμέναμε η κοινή συστράτευση όλων των άλλων πολιτικών νεολαιών να είναι σε τόσο αντιδραστικές και επικίνδυνες θέσεις. Θα το πούμε καθαρά και χωρίς περιστροφές, η κοινή θέση δεν αποτελεί παρά μια πρόταση συμβιβασμού της νεολαίας, ολόκληρης της κοινωνίας με τα ναρκωτικά. Ναι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από την επαναδιατύπωση πολύ παλιών, αποδεδειγμένα χρεοκοπημένων και αντιεπιστημονικών αιτημάτων για αποποινικοποίηση, διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά (δηλαδή, σε επικίνδυνα και μη επικίνδυνα ναρκωτικά) και τη χορήγηση από το κράτος υποκαταστάτων (ενός άλλου ναρκωτικού της μεθαδόνης) και μόνο η προβολή τους είναι φανερό και πού στοχεύει και πού οδηγεί.

Κατ' αρχήν, στην άμβλυνση των νεανικών αντιστάσεων απέναντι στην εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες, στο σβήσιμό τους και γιατί όχι αύριο (στο κοντινό αύριο) στη μαζική αποδοχή της εξάρτησης από ναρκωτικά. Θα ήταν εξαιρετικά ανόητο ειδικά σήμερα να μην υποψιαζόμαστε για το πώς οραματίζονται αυτοί που εργάζονται για να ζει η νεολαία σε ένα καθεστώς που θα της απαγορεύεται ακόμα και το δικαίωμα στο όνειρο για να την υποτάξουν. Οταν μάλιστα ορισμένοι από αυτούς ξεδιάντροπα και κυνικά ομολογούν πως για όσους δε θα αρέσει η κοινωνία της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων, της βαρβαρότητας... υπάρχει και το χάπι της χαράς ή για κάποιους άλλους, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στον αντίποδα, η αμφισβήτηση της φυγής!

Δίνει άλλοθι στον επικίνδυνο δρόμο, που αυτό τον καιρό η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει. Τη χορήγηση από το κράτος ενός άλλου ναρκωτικού, της μεθαδόνης. Βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την άκρως αντιδραστική λογική, που το υπουργείο Υγείας ζητάει τη συναίνεση όλης της κοινωνίας. Τη λογική "της περιορισμένης βλάβης". Δηλαδή αποδοχή της άποψης πως τα ναρκωτικά δεν υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε. Οχι ριζικά, ούτε καν να τα περιορίσουμε και γι' αυτό ας το δούμε πιο πρακτικά, πώς θα περιορίσουμε τις συνέπειες, εγκληματικότητα, τις δαπάνες για κέντρα απεξάρτησης κλπ. Η δήλωση του ΓΓΝΓ "ο προβληματισμός είναι πολυτέλεια για το διαχωρισμό των ναρκωτικών" είναι αρκετά διαφωτιστική, όχι μόνο για το σκοπό, μα και τον τρόπο που σκέπτονται να επιβάλουν τις απόψεις τους σαν μονόδρομο.

Επιχείρηση αφοπλισμού των νέων

Θέλουμε να πιστεύουμε πως, αν όχι όλες, κάποιες από τις πολιτικές νεολαίες που τώρα συμμετέχουν στη Δ.Ε.Ν. θα ξανασκεφτούν τις θέσεις τους και θα αντιληφθούν πού οδηγεί ο ολισθηρός δρόμος που βαδίζουν. Αν επέλεξαν αυτές τις έτοιμες προτάσεις για εντυπωσιασμό, για να φανεί πως κάτι κάνουν ή για να αποσπάσουν την κολακεία των ΜΜΕ, τους λέμε ότι το θέμα των ναρκωτικών δεν προσφέρεται για ανευθυνότητες. Ωστόσο, εμείς δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι, ανεξάρτητα απ' το πώς θα βαδίσουν οι άλλες πολιτικές νεολαίες, οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό της νεολαίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης.

Η ΚΝΕ δε θα μείνει μόνο στο να αποκαλύψει το πόσο επικίνδυνος είναι ο συμβιβασμός με τη ναρκομανία. Οσο αντιδραστικά είναι, ανεξάρτητα απ' το περιτύλιγμα που σερβίρονται, τα ψευτοδιλήμματα που κρύβουν την ουσία του προβλήματος, θα δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για να οπλίσουμε την ίδια τη νεολαία. Η ΚΝΕ θα ενισχύσει, θα στηρίξει και θα πρωτοστατήσει να πάρει η ίδια η νεολαία την υπόθεση της αντιμετώπισης των ναρκωτικών στα χέρια της. Για να δυναμώσει τη συλλογική της δράση, την ουσιαστική, τη δημιουργική αμφισβήτηση, τις αντιστάσεις, τον αγώνα της για όλα όσα της ανήκουν και σήμερα της στερούν. Για να φράξει το δρόμο στους κάθε λογής εμπόρους των ψεύτικων ελπίδων και να βοηθήσει να ξεφύγουν οι νέοι, που τώρα έχουν πέσει στην παγίδα της φαρμακευτικής καταστολής και το θάνατο.

Η νεολαία δε θέλει κι ούτε θα αναγκαστεί να περιορίσει τη ζωή της στην γκρίζα μιζέρια, που επιβάλλουν τα παρεχόμενα υποκατάστατα στη θέση των πραγματικών της αναγκών και των δικαιωμάτων της. Ούτε στις ψευδαισθήσεις των "ακίνδυνων" ή επίσημων ναρκωτικών. Θέλει μια καθαρή, ειρηνική, δημιουργική, ελεύθερη ζωή. Αυτό χρειάζεται και αυτό της ταιριάζει.

Παναγιώτης ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ θα ενισχύσει, θα στηρίξει και θα πρωτοστατήσει να πάρει η ίδια η νεολαία την υπόθεση της αντιμετώπισης των ναρκωτικών στα χέρια της. Για να δυναμώσει τη συλλογική της δράση, την ουσιαστική, τη δημιουργική αμφισβήτηση, τις αντιστάσεις, τον αγώνα της για όλα όσα της ανήκουν και σήμερα της στερούν


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ