Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μόνιμο φαινόμενο η έλλειψη χρημάτων

Καθυστέρηση στην καταβολή του α' 15ήμερου του Γενάρη

Μόνιμο φαινόμενο έχει πια καταντήσει η οικονομική δυσπραγία του Δήμου Πειραιά. Αυτό καταγγέλλουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σ' αυτόν, επισημαίνοντας ότι "δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται, αλλά και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σ' όλα τα επίπεδα λειτουργίας του".

Τη νέα αντίδραση των εργαζομένων προκάλεσαν οι ανακόλουθες διαβεβαιώσεις για πληρωμή τους τη Δευτέρα 16 Γενάρη, που με τη σειρά τους ακολούθησαν νέες διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο η πληρωμή να γίνει την επομένη, 17 του μήνα, μια και η ΔΕΗ δεν είχε δώσει την απαραίτητη επιταγή. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τη συγκεκριμένη επιταγή είχαν μπλοκάρει, ως συνήθως, οι Τράπεζες που κι εκείνες διεκδικούν τα χρήματά τους. Η επόμενη... σκηνή στο χιλιοπαιγμένο σενάριο "παίχτηκε" με τα χρήματα - 100.000.000 δραχμές - από την επιχορήγηση των σχολείων (!), που η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για να πληρώσει ένα τμήμα των εργαζόμενων, αφού το ποσό δεν επαρκούσε για όλους.

"Η όλοι ή κανένας" ήταν, όπως είναι άλλωστε πάντα, η απάντηση των δημοτικών υπαλλήλων που απέρριψαν την πρόταση και συμφώνησαν ότι δε θα γίνει καμία πληρωμή αν δεν καλύπτονται όλοι. Ωστόσο, με παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Λ. Κούβαρη, που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη και αναρμόδια, ήρθαν στο Δήμο περίπου 104.000.000 δραχμές με τα οποία πληρώθηκαν μόνο οι υπηρεσίες καθαριότητας γκαράζ και κήπων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει "τις τελευταίες ενέργειες ως απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων" επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθεί και καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου "να μην δέχονται επεμβάσεις από τον οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο ή άλλο παράγοντα".

Απόφαση - δώρο

Απόφαση - δώρο προς την Εκκλησία και τους ιδιοκτήτες έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος δε θα διεκδικήσει επιλεγμένο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων χώρο στην Καλλίπολη, για την κατασκευή σχολείου. Την ίδια στιγμή, η περιοχή, έχει άμεση ανάγκη από 10 ανάλογους χώρους. Συγχρόνως, με την απόφαση αυτή, επανέρχεται στο προσκήνιο η έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού της ηγεσίας του Δήμου για τους ελεύθερους χώρους της πόλης, έλλειψη που την κάνει ευάλωτη στις πιέσεις των εκάστοτε ενδιαφερομένων.

Ο συγκεκριμένος χώρος στην Καλλίπολη, έκτασης 915 τ. μ., είναι μοιρασμένος σε οικόπεδα, ενώ 200 τ.μ. ανήκουν στην Εκκλησία, η οποία έχει χτίσει ένα μονώροφο πνευματικό κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα οικόπεδα δεν κατοικούνται. Μόνο για ένα οικόπεδο κινήθηκαν διαδικασίες αντιπαροχής από τον ιδιοκτήτη, αλλά η άδεια ήταν παράνομη και το δικαστήριο σταμάτησε το χτίσιμο.

Ο ΟΣΚ διάλεξε το οικόπεδο για να στεγάσει το 6ο Γυμνάσιο και ο ίδιος ο δήμαρχος είχε περάσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, προτείνοντας να δεσμευτεί ο χώρος για την κατασκευή σχολείου.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, απόντος του δημάρχου Στ. Λογοθέτη,οι σύμβουλοι της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,συμφώνησαν με τον χαρακτηρισμό και να παραμείνει και το κτίριο της Εκκλησίας.

Με μια θεαματική ωστόσο υποχώρησή της μπροστά στις πιέσεις προφανώς της Εκκλησίας, η δημοτική αρχή απέσυρε την πρόταση και αντιπρότεινε να χτιστεί το γυμνάσιο σε άλλο χώρο, τον οποίο όμως ο ΟΣΚ προορίζει ήδη για την κατασκευή άλλου σχολείου!

Τελικά η νέα πρόταση ψηφίστηκε μέσα σε αγαστή σύμπνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ και των συμβούλων της Δεξιάς, ενώ κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γκερλές, μαζί με μερικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Την ίδια "τύχη" είχε και η πρόταση, προ ημερήσιας διάταξης, των συμβούλων Π. Σαλπέα και Κ. Τζατζάνη, να βγει ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου προς τους μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Το σχέδιο ψηφίσματος των δύο συμβούλων ήταν αντίθετο στις εισαγγελικές διώξεις των μαθητών και συμπαραστεκόταν στα σοβαρά αιτήματά τους, ανεξάρτητα από τη μορφή αγώνα που επέλεξαν.

Τελικά, η πρόταση απορρίφθηκε, με τον πρόεδρο του ΔΣ Β. Χρυσάφη να διαβεβαιώνει πως τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων "λύνονται" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ