Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Καμιά λύση στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών

Στο "περίμενε" μένουν οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Μάρτη, ενώ τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δε σηκώνουν καθυστέρηση. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε τις εργασίες του τη Δευτέρα, παρέπεμψε το καπνικό θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να λάβει, κατ' αρχάς, πολιτική απόφαση για την τροποποίηση του βασικού κανονισμού 2075/92 για τον καπνό, πράγμα που είχε προεξοφλήσει προ ημερών ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης.

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα, κατά τη σύνοδό του από 13 - 17 Φλεβάρη και ανέθεσε τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη. Η όποια απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έχει βέβαια γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το ερώτημα είναι αν τελικά υιοθετηθούν οι προτάσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που είναι γνωστό ότι θα κινούνται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και προς όφελος των καπνοπαραγωγών. Ωστόσο όμως, δε φαίνεται "φως" για τους καπνοπαραγωγούς, αφού η αντιαγροτική κατεύθυνση της Κομισιόν είναι δεδομένη και οι διαθέσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Από την άλλη η όποια ρύθμιση του καπνικού ζητήματος θα απαιτήσει χρόνο. Το Συμβούλιο θα ξανασχοληθεί με το θέμα στην επόμενη σύνοδό του στο τέλος του Φλεβάρη, οπότε αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Αν αυτό γίνει, τότε το λόγο θα τον έχει η Διαχειριστική Επιτροπή ΕΕ, που θα καταρτίσει τους εφαρμοστικούς κανονισμούς και στη συνέχεια έπεται το υπουργείο Γεωργίας. Μια διαδικασία που σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο.

Κατά τ' άλλα το υπουργείο Γεωργίας γενικόλογα αναφέρει ότι σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας υιοθετήθηκαν ομοφώνως ρυθμίσεις: Για την απευθείας πληρωμή του πριμ στους καπνοπαραγωγούς από το '94 και μετά. Για τη μεταφορά της υπερβάλλουσας ποσότητας μέχρι 10% της ποσόστωσης για το επόμενο έτος, για τα καπνά εσοδείας 1994 και τη ρύθμιση των όρων χορήγησης ποσοστώσεων σε καπνοπαραγωγούς για τις εσοδείες 1995, 1996 και 1997. Τα προβλήματα πάντως που καίνε τους καπνοπαραγωγούς είναι η καταβολή του πριμ απευθείας σ' αυτούς χωρίς όμως να δεσμεύονται από τους εμπόρους - μεταποιητές. Η αύξηση των ποσοστώσεων, που συνεχώς περικόπτει η ΕΕ, και τιμές που να τους δίνουν ένα βιώσιμο εισόδημα. Και στα αιτήματα αυτά, η ΕΕ δε φαίνεται να δίνει λύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ