Κυριακή 29 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον αστερισμό της... ύπνωσης

Δώδεκα είναι τα ζώδια ή δεκατρία; Ιδού το μεγάλο ερώτημα των ημερών, που αναστάτωσε τη ζωή μας. Αν από Ζυγοί, π.χ., γίνουμε Παρθένοι ή από Σκορπιοί, Ζυγοί, ανατρέπεται το στάτους κβο της μέχρι σήμερα προσωπικότητάς μας; Θα βγάλουμε λεφτά, θα βρούμε δουλιά, θα είμαστε λιγότερο μόνοι, θα ερωτευτούμε, θα κάνουμε πιο ειλικρινείς και όμορφες τις σχέσεις μας; Ενας Οφιούχος, που βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη, τάραξε την "εφησυχασμένη", πολλές φορές, αστρολογία της καθημερινότητάς μας. Λες και έγινε σεισμός ή καταποντισμός, λες και η Γη δεν είναι πια στρογγυλή, τα δελτία ειδήσεων διέθεταν το μισό τους χρόνο σε απευθείας συνδέσεις με αστρονόμους και αστρολόγους. Ο "πόλεμος" των δύο αντιτιθεμένων απόψεων ήδη είχε μπει στο ζωδιακό κύκλο της πολυθρόνας μας και του σπιτιού μας. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί ν' αναρωτιούνται για την ταυτότητά τους... Γιατί, αν δεν είμαστε, για παράδειγμα, Υδροχόοι και είμαστε Αιγόκεροι, ξάφνου χάνουμε όλα τα χαρακτηριστικά του Υδροχόου. Γινόμαστε, δηλαδή, άλλοι άνθρωποι, με άλλα χαρακτηριστικά και άλλη ιδιοσυγκρασία.

Ο Οφιούχος, γνωστός από πολλά χρόνια, αίφνης "εισέβαλε" σαν κομήτης στην ειδησεογραφία, για να μας κάνει να ξεχάσουμε την άδεια τσέπη μας, την αναζήτηση μια θέσης στον "ήλιο" της εργασίας, τις χωρίς διαγωνισμό προσλήψεις, να παραμερίσει ακόμη και αυτόν τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται με το σίριαλ της προεδρολογίας, να επιτείνει την τηλεοπτική μας "ύπνωση".

Μάγοι, φακίρηδες και υπνωτιστές, με ηλεκτρικά τρυπάνια, βελόνες, κλωστές, ψυχώσεις και μετεμψυχώσεις, άλωσαν, για άλλη μια φορά, την τηλεοπτική εικόνα, "ταξιδεύοντας" τους τηλεθεατές στον κόσμο της βλακείας. Από το ταξίδι προς τη μακαριότητα της αποβλάκωσης, δεν ξέφυγαν ούτε τα... ζώα. Πόσο μάλλον, που τα τελευταία ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν καν συνείδηση ότι "ξεπουπουλιάζονται"! Ο ξανθός μάγος, σε ώρες υψηλής θεαματικότητας, έκανε "πράματα και θάματα", "τρυπώντας" με... αναισθητικό το βλέμμα των παιδιών. Ο Γιώργος Τράγκας, περιχαρής για τους κατατεμαχισμούς και για τις αναδρομές σε προηγούμενες ζωές, έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους μικρούς τηλεθεατές. Το "σόου" της ύπνωσης συνεχίστηκε, όμως, για δεύτερη βδομάδα και από το "Φαντάστικο". Μια εκπομπή, που "κοκορευόταν" για τη δήθεν διαφορετικότητά της. Αντ' αυτού, όμως, κοκόρια και κουνέλια θυσιάστηκαν και αυτά στο "βωμό" της θεαματικότητας. Επί ώρες άνθρωποι με δεμένα χέρια, ρομπότ και... υπνωτισμένοι θεατές και τηλεθεατές, ήταν αιχμάλωτοι της ορατής "δύναμης", μιας τηλεόρασης, που θέλει όχι μόνο ν' απευθύνεται, αλλά και να διαμορφώνει μη σκεπτόμενους πολίτες.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κότες, οι κοτούλες και τ' άλλα... παρατράγουδα (2002-03-14 00:00:00.0)
«Ο μεγάλος αδελφός» (2001-06-09 00:00:00.0)
Στην πασαρέλα της... ντροπής (1999-12-09 00:00:00.0)
"Διοξίνες" και στις ...Ειδήσεις (1999-06-09 00:00:00.0)
Ανοίκειοι τηλεοπτικοί "οικείοι" (1995-03-30 00:00:00.0)
"Συγκάτοικοι στην τρέλα" (1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ