Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Επενδύσεις στο εξωτερικό προς όφελος τρίτων

Οι διοικούντες τον Οργανισμό επαίρονται για το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή σε βάρος των λαών των γειτονικών βαλκανικών χωρών 

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ - ή καλύτερα οι μικροϊμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί του - στο εξωτερικό, παρουσιάζουν προβλήματα. Οι αρμόδιοι μπορεί να μιλούν για «μελλοντικά κέρδη», όμως όποτε και αν αυτά έρθουν, δε θα εξυπηρετήσουν λαϊκές ανάγκες. Απλά θα αποτελέσουν - μαζί με τα μερίδια των ξένων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών - την «προίκα» που θα δοθεί στον ξένο «στρατηγικό επενδυτή». Τη μεγάλη εταιρία που προσπαθεί να προσελκύσει η κυβέρνηση για να της παραχωρήσει το μάνατζμεντ μαζί με το νέο πακέτο μετοχών του Οργανισμού που βγαίνει στο σφυρί.

Τα παραπάνω διαφάνηκαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Γ. Σκαρπέλη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός αναπτύσσει την τελευταία τετραετία «πρόγραμμα διεθνών επενδύσεων» ύψους 2 δισ. δολαρίων. Οι διοικούντες υποστηρίζουν ότι οι εξαγορές τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στη Βαλκανική και η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα αποφέρουν κέρδη πάνω από 1 δισ. δρχ. μέχρι το 2003.

Αναλυτικότερα για μερικές από τις διεθνείς επενδύσεις του ΟΤΕ, στις οποίες δόθηκε βαρύτητα κατά την ενημέρωση:

- Για τη Ρουμανία (έχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της «RomTelecom») και την Αρμενία (έχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της «ArmenTel»), οι αρμόδιοι χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα θετικά.

- Για τη Σερβία (ο ΟΤΕ έχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Telecom Serbia»), λόγω της κατάστασης στο Κόσσοβο, του πολέμου και των υλικών καταστροφών στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες.

Ομως, υπάρχει και η «άλλη» όψη: Οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ ανέφεραν πως μπορεί και να έγιναν κάποια «λάθη», δείχνοντας ότι οι πολυδιαφημισμένες διεθνείς επενδύσεις χωλαίνουν. Ετσι, από τις παρήγορες προβλέψεις τύπου «σε 2 - 3 χρόνια η κατάσταση στις χώρες αυτές θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά και οι επιστροφές που περιμέναμε θα έρθουν γρηγορότερα», κατατέθηκαν και σχόλια απολογητικού χαρακτήρα όπως «οι επενδύσεις έχουν δυσκολίες» (Στη Σερβία υπάρχουν «κάποια προβλήματα» με τη διοίκηση της επιχείρησης, στη Ρουμανία, περιμένουν να γίνουν οι εκλογές στα τέλη του χρόνου «για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» και στην Αρμενία «περιμέναμε περισσότερα»).

Οσο για την επιχειρούμενη εξαγορά του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (BTC ) κατά 51%: Ο ΟΤΕ διεκδικεί αυτό το μερίδιο σε συνεργασία με την ολλανδική «KPN Telecom». Προσφέρουν στη βουλγαρική κυβέρνηση 600 εκατ. δολ. Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν 18 μήνες. Πριν μερικές μέρες, οι Βούλγαροι υπέβαλαν σχέδιο συμβολαίου στην ελληνική πλευρά, που θα απαντήσει μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Ο Γ. Σκαρπέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα «κλείσει».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΤΕ συνεχίζει τη μικροϊμπεριαλιστική πολιτική του, που ουσιαστικά προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων, καθώς η απόκτηση από τον ΟΤΕ, εταιριών βαλκανικών και ανατολικών χωρών που ιδιωτικοποιούνται, βρίσκεται σε συνάρτηση με την ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΟΤΕ.

Τα κέρδη που κάποιοι αναμένουν από αυτές τις τυχοδιωκτικές εξορμήσεις, θα χρησιμοποιηθούν σαν κράχτης για την προσέλκυση ξένων αγοραστών νέων μετοχικών πακέτων του ΟΤΕ. Οταν η κυβέρνηση βρει το λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή», του παραδώσει ένα 10 - 15% των μετοχών και ο Οργανισμός βρεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτικών συμφερόντων, μαζί με την αξία του ΟΤΕ, θα παραδώσει στα χέρια του «επενδυτή» και την προίκα των άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ